Elita rusă vrea capul lui Putin: „Se fac pregătiri pentru o schimbare a sistemului”
Dacă escaladarea militară a lui Vladimir Putin a avut ca scop parțial să pună capăt tulburărilor care s-au iscat din cauza gestionării defectuoase a războiului, atunci impactul său poate fi doar temporar, au declarat mai mulți oficiali și oameni de afaceri ruși pentru The Washington Post. Aceștia sunt epuizați și deprimați – și se așteaptă la o înrăutățire a climatului politic și economic.
Președintele Vladimir Putin a declarat pe 10 octombrie că forțele ruse au atacat mai multe orașe ucrainene ca represalii la un bombardament asupra podului Kerci din Crimeea, care leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată.
Însă, „pe câmpul de luptă există și alte probleme”, după cum a spus un influent om de afaceri din Moscova, care, la fel ca celelalte persoane intervievate de The Washington Post, a cerut să rămână anonim din motive de securitate, temându-se pentru viața sa. „Nu cred că va ridica presiunea”, a adăugat acesta, referindu-se la loviturile cu rachete.
În plus, potrivit lor, chiar dacă atacurile anterioare au reușit să deterioreze rețelele de electricitate și gaze ale Ucrainei, nu se cunoaște de câte rachete mai dispune Rusia și cât timp va mai putea susține o campanie de bombardamente.
Rachetele „sunt produse. Dar în unități individuale. Și vechile rezerve se epuizează”, a spus un oficial de stat.
De când armata ucraineană a început să recucerească zone de teritoriu din sudul și estul Ucrainei, Putin a fost forțat să trimită sute de mii de rezerviști abia antrenați pentru a încerca să întărească armata epuizată a Rusiei – o mișcare care a stârnit proteste în toată Rusia și a trimis cel puțin 300.000 de bărbați ruși care fug peste granițele țării pentru a evita mobilizarea.
Pe măsură ce au început să apară semnele de discordie în rândul apropiaților lui Putin, atacul umilitor de sâmbătă asupra Podului Kerci din Crimeea, supranumit și „Podul lui Putin” a părut ultima picătură.
„Nimeni nu este mulțumit de situație”, a spus oficialul rus. „Este clar că o victorie militară sau politică nu va fi posibilă. Dar nici o pierdere nu este posibilă. Acest lucru se transformă în situația din șah cunoscută sub numele de zugzwang, când fiecare pas este mai rău decât următorul și totuși este imposibil să nu te miști.”
Optimismul din vară când, potrivit unui alt oficial rus, mulți din elita țării credeau că „vom întoarce totul și vom găsi o cale” s-a evaporat complet. „Oamenii văd că nu există viitor”, a spus el.
Mobilizarea forțată a dat deja o lovitură popularității lui Putin, una dintre principalele baze ale legitimității sale ca președinte, iar când cadavrele rezerviștilor încep să se întoarcă de pe front, situația s-ar putea înrăutăți, a spus omul de afaceri de la Moscova.
„Peste câteva luni, va exista o dinamică foarte negativă în Rusia: o înrăutățire a stării de spirit în societate”, a spus el. „Totul depinde de situația de pe front.”
„Arsenalul de posibile acțiuni ale lui Putin este foarte limitat”, a spus Serghei Aleksashenko, fost guvernator adjunct al Băncii Centrale Ruse, care trăiește acum în exil în Statele Unite. „În afară de lovirea infrastructurii civile, el are doar opțiunea de a folosi o armă nucleară tactică. Dacă contraofensiva ucraineană continuă, lui Putin îi rămâne întrebarea ce trebuie făcut în continuare”.
Dar puțini ruși cred că Putin va recurge la desfășurarea unui atac nuclear tactic, în ciuda declarațiilor Kremlinului, a spus omul de afaceri din Moscova, pentru că „atunci nu va mai avea nicio carte”, în timp ce China ar putea bloca acest tip de escaladare. „Aceasta este o cutie a Pandorei [chinezii] nu vor să fie deschisă”, a spus el.
Sprijinul Arabiei Saudite pentru reducerea producției de petrol din această iarnă părea să-l fi încurajat pe președintele rus, a spus același executiv de la Moscova.
Chiar dacă prețurile la energie rămân la același nivel, Putin „crede că Europa va fi în criză și nu va avea timp pentru a susține Ucraina în război”.
Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a afirmat miercuri că „orașe întregi” din Europa ar putea îngheța susținând că nu există garanții că Europa ar putea supraviețui iernii cu nivelul actual al rezervelor de gaze naturale.
Pe de altă parte, economiștii și oamenii de afaceri spun că sancțiunile încep să lovească mai puternic economia rusă, scăderile bugetare fiind deja impuse – în timp ce o propunere de plafonare a prețurilor care va fi impusă de țările G7 asupra vânzărilor de petrol rusesc începând din decembrie vor fi o lovitură suplimentară. Președintele rus „va rămâne fără bani. … Are nevoie de bani pentru a plăti Iranul și Coreea de Nord pentru arme. Dar vom vedea în decembrie o realitate cu totul nouă”, a spus Serghei Guriev, rector la Universitatea Sciences Po din Paris.
Pe fondul așteptărilor privind sancțiuni mai multe și mai dure, fiecare veste proastă din prima linie este o nouă lovitură pentru economia rusă, a declarat un alt reprezentant al elitei ruse.
„Întreaga economie suferă din cauza a ceea ce se întâmplă. Toată lumea și-a înghețat planurile de investiții”, a spus el. Convingerea anterioară că Rusia ar putea redirecționa fluxurile comerciale dinspre Vest prin China, Kazahstan și India este tot mai puțin credibilă, susțin alți doi oameni de afaceri ruși. Kazahstanul a început să blocheze transporturile de mărfuri europene îndreptate către Rusia, în timp ce chinezii au început să oprească și ei anumite livrări.
„Toată lumea este complet frustrată. Starea de spirit este foarte proastă”, a spus un alt om de afaceri rus.
Membrii elitei Moscovei încep să vorbească și despre potențiala schimbare de conducere într-un mod pe care nu l-au mai făcut până acum în mai mult de 20 de ani de guvernare a lui Putin – deși nimeni nu poate spune cum sau când s-ar putea întâmpla acest lucru.
„Am început să intrăm într-o situație revoluționară”, a spus un oficial de stat. „Toată lumea așteaptă orice altceva decât ceea ce se întâmplă acum: o altă conducere, un alt război. Șoimii doresc o acțiune mai dură. Porumbeii nu vor deloc război. Se fac pregătiri pentru o schimbare a sistemului politic. Dar cum se va întâmpla, nu știu.”