CSI / RusiaInternațional

Erdogan promite că Rusia și Turcia vor ”livra gratuit” cereale țărilor africane

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a promis vineri, 4 noiembrie, că Rusia şi Turcia vor ”livra gratuit” cereale ţărilor africane care riscă să ajungă în situaţie de foamete, după un anunţ similar făcut sâmbăta trecută de Moscova, relatează agenţiile AFP, EFE și Agerpres.

”Să ajutăm ţările în dezvoltare”, a subliniat şeful statului turc, într-un discurs transmis în direct la postul public de televiziune TRT.

”Putin mi-a spus că trebuie să livrăm gratuit cereale acestor ţări, precum Djibouti, Somalia şi Sudan” şi ” ”am căzut de acord (asupra acestui lucru) şi am convenit să discutăm mai detaliat la summitul G20”, care va avea loc la jumătatea lunii în Indonezia, a declarat Erdogan.

De asemenea, el a menționat că a discutat joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi i-a cerut acestuia ca la summitul G20 să se ia în discuţie şi chestiunea destinaţiei cerealelor exportate din Ucraina în baza acordului convenit în iulie între Kiev şi Moscova cu scopul de a ajuta ţările sărace, relatează sursele citate.

Aceasta pentru că din cele circa 10 milioane de tone de cereale exportate astfel din Ucraina, circa jumătate au avut ca destinaţie porturile occidentale şi mai mult de o treime regiunea Asia-Pacific, în principal China.

”Trimitem aceste cereale şi îngrăşăminte ţărilor bogate sau celor cu venituri mici, cele sărace?”, s-a întrebat Erdogan.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că este pregătită să livreze gratuit 500.000 de tone de cereale ţărilor sărace în lunile următoare, cu ajutorul Turciei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *