Ultima oră

Eternul învins visează frumos și crede că poate deveni Președintele R. Moldova

Liderul socialiștilor moldoveni nu se teme de repetarea rezultatelor ultimelor două curse electorale pentru postul de primar general al municipiului Chișinău, când în turul doi candidatul din partea opoziției de centru-stânga a pierdut în fața reprezentantului Partidului Liberal de dreapta.

În turul doi al alegerilor locale din 2011, candidatul din partea PSRM, Igor Dodon, a cedat în fața actualului primar general, liberalul Dorin Chirtoacă. Pentru Dodon au votat atunci 49,4% dintre chișinăuienii care s-au prezentat la urne, iar candidatura lui Chirtoacă a fost susținută de 50,6% dintre alegători.

Situația s-a repetat și la alegerile locale din 2015, când reprezentanta PSRM, Zinaida Greceanâi, a pierdut în fața lui Dorin Chirtoacă, acumulând în turul doi 46,46% din voturi față de 53,54% ale candidatului liberal.

Igor Dodon a amintit că atât în 2011, cât și în 2015, candidații din partea partidelor de stânga au câștigat în raza orașului, însă tabloul general a fost afectat de suburbii care i-au tras în jos pe cei de stânga. În afară de aceasta, Dodon nu-și recunoaște înfrângerea pe care suferit-o în 2011, considerând că rezultatele alegerilor au fost falsificate.

În acest context, interlocutorul consideră că este necesar de asigurat transparența scrutinului și veridicitatea rezultatelor acestuia prin înlocuirea actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale și a altor structuri care au tangență cu alegerile. Potrivit lui Dodon, în asemenea caz candidatul opoziției de centru-stânga are mari șanse să câștige alegerile.

Curtea Constituțională (CC) a RM a decis la 4 martie că președintele ţării va fi ales de către întregul popor. Astfel, instanța a anulat modificările operate la Constituția RM pe 5 iulie 2000.

Printre partidele de centru-stânga care intenționează să-și înainteze candidatul la prezidențiale este și „Partidul nostru" condus de Renato Usatîi.
Decizia socialiștilor cu privire la acțiunile lor ulterioare, în cazul anunţării datei alegerilor prezidențiale, va fi adoptată vineri, 18 martie, la ședința lărgită a consiliului republican al partidului.

Sursa: timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *