Muzică

Eugen Doga: E pentru prima dată când am participat din partea Moldovei la nişte spectacole peste hotare…

Aşa că l-am prins între două avioane…

Dar se pare că mai continua să zboare, înaripat de succesul de care s-a bucurat în Portugalia atât la concertele „de suflet”, susţinute pentru compatrioţii noştri, cât şi la cel „oficial”, oferit cu prilejul a 20 de ani de Independenţă a Republicii Moldova pentru ambasadorii din toată lumea, acreditaţi la Lisabona. Iniţiativa acestui miniturneu îi aparţine Excelenţei Sale Valeriu Turea, Ambasadorul moldovean la Lisabona. Tot ambasada noastră a fost organizatoarea, în comun cu Academia de Ştiinţe a Portugaliei, a unei conferinţe ştiinţifice dedicate lui Eugen Doga, la care a participat şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.

– Maestre, cum aţi fost primit de către conaţionalii noştri din Portugalia?

– Ca la moldoveni – cu pâine şi sare, cu prosop moldovenesc şi cu un coş de mere şi alte produse agricole. Oamenii erau îmbrăcaţi în costume naţionale. M-am convins încă o dată că moldovenii nu se pierd cu firea niciodată, oriunde s-ar afla. Îi sunt recunoscător Ambasadorului Valeriu Turea, care mi-a făcut această invitaţie. De altfel, e pentru prima dată când am participat din partea Moldovei la nişte spectacole peste hotare, de fiecare dată plecând din cea a Rusiei. Domnul ambasador, în afară de faptul că este diplomat, este un om de omenie şi de o mare cultură. Am înţeles că el îi ajută pe toţi românii basarabeni aflaţi acolo. A făcut foarte multe pentru ei şi are proiecte mari pentru viitor. Bine că RM are asemenea diplomaţi peste hotare. M-aş bucura dacă i-am avea mai mulţi, să facă cinste ţării noastre oriunde s-ar afla.

– Ce v-a impresionat în mod deosebit acolo?

– Faptul că moldovenii sunt foarte receptivi şi recunoscători ţării-gazdă care i-a salvat de la greutăţile materiale de aici. Ei însuşesc limba portugheză şi susţin examen deja peste o lună – pentru că nu se poate să nu respecţi limba poporului care te-a primit… Am dat şi de un moldovean care lucrează administrator la o fabrică din Portugalia. Am înţeles că ai noştri ştiu să muncească şi să câştige încrederea unui popor. Precum e şi firesc, pe ei îi macină dorul de casă, dar, din păcate, aici nu-i aşteaptă nimeni – locuri de muncă nu-s, salariile sunt mizerabile, iar politicienii se tot mănâncă între ei. Nu putem barem alege un preşedinte. N-avem urzeală. Din cauză că n-avem urzeală, noi pierdem populaţia,
exodul fiind tot mai impunător pe zi ce trece.

– Cine a mai fost la concertele dvs.?

– Lume de peste lume: români, ruşi, englezi, portughezi, reprezentanţi ai altor naţiuni. Concertele au fost cu sălile arhipline, acestea dovedindu-se neîncăpătoare pentru toţi doritorii de a asculta muzica noastră. O pereche fascinantă a dansat foarte frumos după valsul din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”. În scenă au răsunat cele mai cunoscute creaţii ale mele. Când s-au interpretat „Codrii mei frumoşi”, „Hora prieteniei”, parcă am văzut-o pe mama… A fost o acţiune de suflet. M-am bucurat foarte mult că moldovenii noştri, fiind departe de casă, au avut posibilitatea de a se hrăni, de a gusta din pâinea dorului. Noi le-am amintit de patrie, le-am mângâiat dorul de ţară.

– Ce aţi mai prezentat în acest turneu?

– Am prezentat câteva filme, făcute de ruşi. Participanţii la concerte au procurat mai multe CD-uri de-ale mele şi mi-au făcut o mulţime de cadouri. La un concert a fost şi o expoziţie de artizanat, unde mi-au făcut portretul şi mie. M-am întors cu sufletul împăcat, că muzica mea nu-i uitată de ei.

– Acum unde aţi pleca, dacă aţi fi invitat?

– M-aş duce oriunde în diaspora noastră: în Grecia, Spania, Italia. De ce să nu le mângâiem dorul de casă şi moldovenilor aflaţi acolo? Sunt fraţii noştri, care au plecat de nevoie din ţară, ca să câştige o bucată de pâine. Iată de ce trebuie să-i vizităm, să le amintim de limba şi cultura noastră. Lor li s-a deschis încă o fereastră în lume, dar nu trebuie să uite de ţara lor natală. Să le ducem, prin muzica noastră, măcar o părticică din frumoasa noastră patrie.

– Vă mulţumim şi vă dorim succes!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *