UE / Nato

Eurodeputații români cer în plenul PE ca meritele și curajul R.Moldova în cadrul Parteneriatului Estic să fie recompensate de UE

Sabin Cutaș, care a vorbit în numele grupului S&D în cadrul dezbaterii privind „Politica comercială a UE privind țările din Parteneriatul Estic (PaE)”, a spus că summit-ul de la Vilnius trebuie să fie un moment istoric și că este în interesul UE și al securității blocului comunitar să aibă o vecinătate stabilă politic și economic.

El și-a exprimat speranța ca la reuniunea de la 28-29 noiembrie din capitala Lituaniei vor fi semnate acordurile de asociere și de liber schimb cu Ucraina și că acordurile similare cu R. Moldova și Georgia vor fi parafate.

„Avem datoria de a sprijini concret aceste state, în contextul presiunilor continue din partea Rusiei și vreau doar să amintesc faptul că recentele declarații ale președintelui Armeniei conform cărora țara sa se va alătura uniunii vamale formate din Rusia-Kazahstan și Belarus demonstrează eficiența acestor presiuni. După ce a fost supusă unui embargo asupra exporturilor de vin, R. Moldova a fost amenințată cu întreruperea aprovizionării cu energie în această iarnă. Cu atât mai curajoasă este decizia acesteia de a continua integrarea europeană, cu cât depinde energetic de Rusia”, a spus eurodeputatul conservator.

El a ținut să salute „reacția promptă și eficientă” a comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloș, care a propus liberalizarea completă a importurilor de vin din R. Moldova în UE înainte de intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb.

„Am convingerea că PE, prin intermediul Comisiei de comerț internațional, va aproba propunerea Comisiei Europene, dând astfel un semnal clar că susține determinarea autorităților de la Chișinău de asociere europeană. Nu în ultimul rând, pledez pentru abordarea individuală a țărilor vizate, astfel încât să fie încurajate proporțional eforturile celor mai activi și mai consecvenți parteneri, cu un singur scop — integrarea europeană cât mai rapidă a acestora”, a conchis Cutaș.

Eurodeputata PSD Corina Crețu a spus în intervenția sa că nemulțumirea Rusiei față de semnarea unor acorduri economice între UE și țări ca Ucraina, R. Moldova sau Georgia este „nefirească”, reamintind în acest sens embargoul asupra exporturilor de vinuri moldovenești în Rusia „dar și alte presiuni politice, șantajul energetic, comercial și militar exercitat în ultimele luni asupra R. Moldova”.

„Este regretabil că Rusia, membră a Consiliului Europei și a OSCE, consideră încă un act de ostilitate la adresa sa aspirația europeană a unor state ex-sovietice. Este dreptul suveran al oricărui stat de a-și defini opțiunile de politică externă. Felicit președinția lituaniană pentru impulsionarea procesului de asociere și solicit Comisiei și Consiliului să susțină în continuare reformele și consolidarea proceselor democratice în țările PaE. Este în interesul nostru ca aceste țări să beneficieze de oportunitățile accesului la piețele Uniunii, pentru a se dezvolta și a oferi cetățenilor lor o viață decentă”, a mai afirmat Corina Crețu.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a spus în plenul PE că, date fiind semnalele îngrijorătoare care vin din Ucraina și Georgia, R. Moldova este elevul „cel mai bun” din PaE și că trebuie recompensat ca atare, fiind esențial ca acordurile de asociere și liber schimb să fie funcționale înainte de încheierea mandatului actualei Comisii.

„Suntem îngrijorați de semnalele care vin de la Kiev. Președintele Viktor Ianukovici trebuie să se țină de cuvânt și să ofere o soluție în cazul Timoșenko. Aici nu e vorba despre o persoană ci despre un simbol, un simbol al unei justiții libere necontrolate de puterea politică. Semnalele din Georgia sunt și ele îngrijorătoare din aceeași perspectivă a unei justiții partizane, pentru că acolo au fost arestați mai mulți foști lideri politici, într-o justiție dezechilibrată politic. Tot în Georgia asistăm, la presiuni politice exercitate asupra mass-media”, a spus Preda în intervenția sa.

El a subliniat în acest context că R. Moldova se evidențiază ca „elevul cel mai bun” și că, în conformitate cu logica „mai mult pentru mai mult”, Chișinăul ar trebui recompensat.

„Pentru a consolida evoluțiile pozitive de aici este însă esențial ca acordul de asociere și de liber schimb să fie funcțional cât mai repede, și anume înaintea încheierii mandatului actualei Comisii. Închei spunând că sperăm să primim din partea tuturor partenerilor noștri din est vești bune, pentru ca summit-ul de la Vilnius să fie cu adevărat unul istoric”, a încheiat Cristi Preda.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *