Ultima oră

Euronews: România, un posibil viitor nod energetic al Europei

Prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, România ar putea să nu mai aibă nevoie de importuri, iar în eventualitatea în care zăcămintele vor fi mai semnificative decât se estimează în prezent, atunci hidrocarburile extrase ar putea acoperi o parte din nevoile europene, explică Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, citată de Euronews.

Și Ucraina vecină a sperat că va reuși să găsească noi zăcăminte de hidrocarburi în platoul ei continental, dar, odată cu anexarea Crimeii de către Rusia, acest vis s-a sfârșit.

PUBLICITATERomânia obține din resurse proprii cea mai mare parte a gazelor naturale de care are nevoie, astfel că importă din Rusia mai puțin de 20% din necesar, iar în condițiile în care încrederea în partenerul rus scade tot mai mult, noile zăcăminte offshore s-ar putea dovedi vitale, notează Euronews.

În opinia profesorului Silviu Neguț, unul dintre cei mai apreciați experți români în geopolitică, România poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene, cu condiția depășirii unui obstacol, și anume ‘acțiunea agresivă a Rusiei pentru a controla toată energia în regiunea Mării Negre’. ‘Cred că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze ca un bloc regional unit. Aceasta este singura soluție’, punctează profesorul Neguț, citat de postul european de știri.

După ce Rusia a abandonat proiectul gazoductului South Stream, UE caută alternative de aprovizionare cu gaze, printre variantele avute în vedere numărându-se un gazoduct care să traverseze Turcia și dezvoltarea transportului de gaze naturale lichefiate între Georgia și România prin Marea Neagră. Dar România încă mai are de lucru pentru a finaliza interconectarea rețelei sale de gazoducte cu cele ale Bulgariei, Ungariei și Republicii Moldova. Comisia Europeană insistă asupra nevoii de a realiza gazoducte cu flux invers pentru ca Europa să fie protejată de capriciile Rusiei.

Pe de altă parte, Euronews notează că România a înțeles că o modalitate de a obține independența energetică este reducerea consumului de energie, dând exemplul programelor deja demarate, precum reabilitarea termică a blocurilor din București sau ‘revoluția verde’ ilustrată de investițiile masive în producția de biogaz și energie eoliană.
 
Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *