Economie

Europa este pregătită pentru o iarnă fără gaz rusesc – Bloomberg

Europa poate importa cu aproape 40% mai mult gaz natural lichefiat decât anul trecut, ceea ce va compensa oprirea completă a livrărilor de gaz din Rusia, anunță Bloomberg.

Raportul BNEF indică faptul că Europa ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în iarna următoare decât anul trecut. Și, de asemenea, să crească achizițiile vara viitoare cu aproximativ 14% pentru a reface rezervele pierdute.

Prin urmare, în ciuda scăderii cererii din cauza prețurilor ridicate la energie, aceste livrări sunt suficiente pentru a acoperi oprirea completă a fluxurilor de gazoducte rusești de la 1 octombrie.

Pentru a obține combustibilul suplimentar, cumpărătorii europeni vor trebui să achiziționeze pe piața spot cu 90% mai mult GNL decât cel pe care și l-au asigurat prin contracte pe termen lung, intensificând și mai mult concurența cu Asia. Acest lucru va susține prețurile globale ale gazelor, care au crescut brusc, deoarece Europa a încercat să își reducă dependența de Rusia după ce cel mai mare furnizor al său, Rusia, a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

“Prețurile ridicate ale GNL la vedere vor continua, deoarece Europa trebuie să își mențină expunerea la toate ofertele de GNL disponibile, lăsând foarte puțin pentru Asia”, a declarat BNEF.

China și piețele asiatice emergente vor înregistra probabil o scădere a importurilor, adaugă el.

Scenariul principal al BNEF pornește de la ipoteza că condițiile meteorologice vor fi în linie cu media ultimilor 10 ani. În absența livrărilor de gaz rusesc, se așteaptă ca Europa să importe 40 de tone de GNL în această iarnă și ceva mai mult în timpul verii pentru a reface stocurile. Acest lucru va lăsa un volum spot de 12 milioane de tone pentru Asia.

Cu toate acestea, o iarnă friguroasă în Asia de Nord ar putea lua 5,6 milioane de tone din Europa, în principal pentru a alimenta cererea din Japonia, iar o vară fierbinte ulterioară ar duce la o creștere a acestui număr la 6,9 milioane în următoarele 12 luni. Acest scenariu va conduce probabil la o concurență sporită în materie de prețuri.

Între timp, o cantitate mai mare de GNL rusesc va ajunge în China, unde se așteaptă ca cererea de iarnă să scadă cu 16% față de anul trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *