CSI / Rusia

Europa şi Rusia s-ar putea înţelege… pe Luna

Ruşii sunt însă în căutare de parteneri în acest proiect, iar cea mai viabilă colaborare pare cea cu Agenţia Spaţială Europeană. Cu toate acestea, nu sunt singurele ţări implicate în cursa spatala a secolului XXI, China şi SUA ţintind şi ele spre stele, relatează portalul Quartz.

Planuri de colonizare

Roscosmos are în lucru proiectul Luna 27, o misiune fără oameni la bord care ar urmă să aselenizeze la Polul Sud al Lunii pentru a verifică dacă se îndeplinesc condiţiile necesare construirii unei colonii lunare.

În proiect, conform BBC şi RT, ar urmă să între şi Agenţia Spaţială Europeană, responsabilă cu asigurarea a două componente cheie pentru modulul lunar Luna 27: un sistem de ghidare prin laser pentru aselenizare, denumit Pilot, şi un laborator de analize care să prelucreze probele colectate.

"Sunt în acest moment diverse discuţii la nivel internaţional pentru o cooperare în vederea reîntoarcerii pe Luna", a admis Berengere Houdou, şeful misiunilor lunare din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

Agenţia aşteaptă că abia anul viitor să primească OK-ul pentru implicarea în acest proiect, iar misiunea ar urmă să decoleze spre luna în 2020.

Savanţii speră că la Polul Sud al Lunii să găsească apă sub formă de gheaţă în craterele din Bazinul Aitken, în vreme ce mulţii înalţi din apropiere ar putea fi folosiţi pentru amenajarea unor parcuri fotovoltaice.

Partener riscant

Roscosmos a avut în 2013 ultima misiune pe Luna din 1976 încoace, dar agentiala spaţială a Rusiei a înregistrat o serie de eşecuri răsunătoare în ultimul an.

În primăvară, ruşii au pierdut controlul unei navete cargo fără echipaj uman care se îndrepta spre Staţia Spaţială Internaţională. Naveta de 30 de milioane de dolari s-a prăbuşit apoi în apele Oceanului Pacific.

În luna mai, altă rachetă rusească, având misiunea de a duce pe orbită un satelit de telecomunicaţii mexican s-a prăbuşit în Siberia.

Scandalul declanşat de o anchetă ceruită de preşedintele Putin a scos la iveală dovezi flagrante de corupţie ale oficialilor implicaţi în derularea programului spaţial rusesc şi a stârnit îngrijorare în rândul partenerilor internaţionali ai Roscosmos, printre care şi China.

China are aceeaşi ţintă

Între timp, Beijingul a aprobat misiunii Chang’e-4 care se îndreaptă tot spre satelitul planetei noastre.

Chinezii speră să aselenizeze pe parte întunecată a Lunii în 2020, scopul misiunii fiind de a explora această zona în căutarea apei şi a elementului chimic Helium 3, o resursă importantă pentru centralele pe fisiune nucleară.

Din cauza unor legi arhaice, agenţia spaţială a Statelor Unite, NASA, nu poate derula în prezent nicio cooperare în domeniul spaţial cu China, deşi are porţi deschise în realizarea unor programe comune cu Agenţia Spaţială Europeană sau cu Roscosmos.

Însă, americanii par decişi să lase Luna în pace, ţintă noului program spaţial american fiind trimiterea unui echipaj uman pe Marte.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *