Actualitate

Evoluţia României, lăudată în „The Times”: Țara unde mâncarea era puţină şi scumpă are supermarketuri și avocați deștepți ce vorbesc engleza

„A trecut ceva vreme de când mi-am zdrobit bicicleta într-o barieră de la capătul lungului coborâș care te duce în Cluj, dar, într-un fel, ăsta era scopul, nu-i așa?”, își începe jurnalistul Giles Whittel articolul de opinie.

„Pe atunci, România încă se liniștea de pe urma fluxului de adrenalină provocat de Revoluție. Al doilea său oraș nu era un loc sigur sau fericit. Etnicii unguri îi priveau pe etnicii români suspicios și îi învinovățeau pentru Ceaușescu. Mâncarea era încă puțină și scumpă pentru toți, inclusiv pentru mine.

Și priviți acum la ei! Au supermarketuri, autostrăzi, democrație, pașapoarte de UE, spitale care acceptă cardurile noastre de asigurări și avocați deștepți, vorbitori de engleză, care să ne reprezinte când dăm de dificultăți în a închiria o proprietate pentru concediul la Marea Neagră”, scrie jurnalistul.

Acesta mai spune că România a rămas aceeași țară „nebun de frumoasă”, ca pe vremea când Ceaușescu nu lăsa pe nimeni să intre sau să iasă, dar mult mai deschisă și mult mai puțin coruptă.

„De exemplu, Cluj, poarta de intrare în Transilvania. Vreți să vedeți urși în Europa? Zburați până la Cluj și conduceți apoi spre est. Vreți să conduceți pe ceea ce Jeremy Clarkson (una din gazdele show-ului Top Gear – n.r.) numește cel mai bun drum din lume? Zburați la Cluj și conduceți spre sud, până la Carpați. Vreți mănăstiri antice și schi la prețuri mici? Continuați spre sud, peste de-abia observabila graniță intra-UE cu Bulgaria. Vreți soare și nisip? Faceți stânga”, mai spune editorialistul The Times.

Acesta mai scrie că, probabil, vor fi puțini români care vor da năvală să se angajeze în Marea Britanie. „Oricum, bine ați venit și mult noroc”, urează jurnalistul românilor și bulgarilor.

Autorul, Giles Whittel, este corespondent la Washington al ziarului britanic, după ce în anii 1990 a lucrat pentru același ziar în Los Angeles, iar timp de doi ani a relatat de la Moscova despre ascensiunea lui Putin și cel de-al doilea război din Cecenia.

sursa: transilvaniareporter.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *