Evreii fug din Ucraina din cauza războiului din regiune
Tocmai din acest motiv, una dintre consecinţele ce pot fi observate este creşterea radicală a numărului evreilor ce au părăsit Rusia şi Ucraina în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, după cum remarcă Mark Adomanis într-un comentariu publicat in Forbes.
Procentual, numărul evreilor ce au părăsit Ucraina cu destinaţia Israel a crescut cu 215% (1.971 de oameni), în timp ce în Rusia creşterea este de 50% (1.515 de oameni) în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În schimb, în celelalte zone ale Europei situaţia este „mai mult sau mai puţin stabilă”, iar evreii nu s-au grăbit să se întoarcă în Israel. Asta cu toate că în Paris şi Copenhaga au avut loc atacuri teroriste ce au vizat comunitatea lor şi Israelul in numeroase rânduri a făcut apeluri pentru a-i readuce acasă.
Conform ultimelor date oficiale, în 2013 în Ucraina se aflau 65 de mii de evrei, iar în Rusia în jur de 190 de mii. Situaţia nu este aşadar alarmantă, însă editorialistul Forbes avertizează că, în cazul în care tendinţa observată în primele luni ale anului ar continua, se poate ajunge la dispariţia comunităţilor evreieşti din cele doua ţări.
Astfel, dacă numărul plecărilor s-ar menţine, 12,1% dintre evreii din Ucraina ar părăsi ţara până la finele acestui an, coroborat cu cei 3,2% ce vor părăsi Rusia.
Sursa citata menţionează că evreii şi-au pus în decursul anilor amprenta pe literatura, arta, ştiinţa, politica şi afacerile celor două ţări, însă în acelaşi timp această comunitate a fost şi victima violenţelor şi discriminării.
După prăbuşirea Uniunii Sovietice, peste 1 milion de evrei au părăsit Rusia, Ucraina şi fostele republici sovietice, având ca destinaţie vestul Europei, SUA sau Israel. De altfel, declinul a început încă de la sfârşitul Războiului Rece, după cum menţionează Forbes.
„Ar fi o pierdere teribilă pentru toată lumea, mai ales pentru ruşi şi ucraineni, în cazul în care comunităţile evreieşti din Rusia şi Ucraina ar deveni victimele războiului din Donbas. Datele iniţiale, în orice caz, arată că exact asta se întâmplă”, concluzionează Forbes.
Mark Adomanis, autorul articolului din Forbes, este specializat în economia Rusiei şi în demografie.
sursa: independent.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!