Actualitate

Ex ministru al finanțelor: În Republica Moldova labirintul Guvern-Moldovagaz-ANRE-consumatori este în “ceață” totală.

Creșterea prețului țițeiului este explicată prin:

▪️Revenirea economică;
▪️Procesul intensiv de vaccinare a populației și de relaxare a măsurilor de izolare și carantină.
Creșterea prețului gazului natural are cauze cunoscute:
▪️Creșterea economică;
▪️Creșterea cererii în Asia (China și-a făcut aprovizionările în vară);
▪️Rezerve înmagazinate reduse și livrări scăzute din Norvegia și Rusia.

Prețul la certificatele de emisii CO2 s-au dublat în 2021, fiind un obiectiv al Comisiei Europene de a reduce poluarea climaterică. Astfel o parte din producătorii de energie electrică au decis să se orienteze către resurse alternative. Gazprom este market-maker(formator de piață) pentru prețul la bursă și asigură cu gaze peste 40% din piața UE.

Decizia Rusiei de a renunța la ruta ucraineană de transport pentru aprovizionarea Europei cu gaze naturale prin gazoductul North Stream a dus la reconfigurarea geopolitică. Americanii au promis anterior că vor substitui aceste volume, însă, din diverse motive au renunțat, iar Europa s-a ales cu participarea la Platforma Crimeea și prețuri exacerbante la gaze.

Toți acești factori au dus la un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața produselor energetice.

Fiind interdependente, produsele energetice (țițeiul de gaz, gazul de energia electrică, produse petroliere) au generat creșteri în lanț a tarifelor impuse de companii pentru consumatori, reflectate în creșterea prețurilor la toate produsele finale.

În fața situației dificile, statele cu guverne adecvate se mobilizează pentru a atenua efectele creșterii prețurilor.

Spre exemplu:

▪️Premierul italian a anunțat un plan de 3 miliarde euro;
▪️Guvernul spaniol a redus unele taxe și impozite atașate produselor energetice, plătite de companii și de consumatorii individuali.
▪️În Marea Britanie, guvernul a anunțat un program dedicat companiilor.
▪️În Franța, în luna decembrie, șase milioane de gospodării cu venituri mici vor primi un cec de 100 euro pentru a compensa creșterea facturilor la energie.
▪️În Ungaria se va plăti pensionarilor un bonus de 222 euro,
▪️În România este aprobată Legea consumatorilor vulnerabili care se va aplica de la 1 noiembrie 2021, prin care, între 1 și 5 mln de români vor beneficia de suport din partea statului.

Deci, statele normale deja au întreprins măsuri concrete de susținere a cetățenilor. În Republica Moldova labirintul Guvern-Moldovagaz-ANRE-consumatori este în “ceață” totală. E cazul să ne alertăm. În acest an va fi un “coșmar al iernii” – creșterea prețurilor la combustibili, gaze naturale și energie electrică.
Pentru Republica Moldova costul de 790 dollari pentru o mie de M3 la gaze și costul benzinei peste 20 lei per litru reprezintă o povară enormă, atât pentru economie, cât și pentru populație.

Totuși, am speranța că actuala guvernare, chiar dacă nu are experiența profesională necesară, va reuși să negocieze eficient contractele cu Gazprom și cu FMI pentru a obține cele mai bune condiții, ce vor ajuta Republica Moldova să depășească impactul negativ creat.

Dragi guvernanți, doar câteva sugestii:

▪️Nu vă fie frică de un deficit bugetar mare. Inflația oricum va depăși 5% în acest an.
▪️Nu vă fie frică să susțineți sectorul Horeca, IMM și alte companii cu finanțări directe.
▪️Nu vă fie frică să oferiți facilități fiscale.

Pănă în prezent, Moldova nu a dat nici o compensare financiară în perioada pandemiei. Acum, având majoritatea în Parlament și toată puterea
guvernamentală, compensați cetățenilor și agenților economici pierderile. În caz contrar, vă așteaptă un bilanț la cele 100 de zile de guvernare plin de insuccese, regrete și dezamăgiri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *