Actualitate

EXCLUSIV. Documente oficiale. Stoparea activității CFM timp de 5 zile provoacă o gaură de 7,9 milioane de lei în bugetul de stat

În cazul în care activitatea CFM va fi stopată, atunci transportatorii de mărfuri vor ocoli R.Moldova.
În document se arată că în prezent la Calea Ferată sunt 350 de vagoane (22.750 tone) cu marfă importată.
Pe data de 13 mai, 2021 au fost primite și neîndeplinite cereri pentru încărcarea a 4008 vagoane, sau peste 26 de mii de tone de marfă.
În cazul neîndeplinirii planului de încărcare a vagoanelor, sancțiunea este de 3,50 de lei pentru fiecare tonă de marfă neîncărcată.
În medie, plățile legale pentru 1 tonă de marfă importată sunt de 159,22 lei, cu o încărcătură medie de 65 de tone, iar tarifele de transport pentru 1 vagon sunt de 10349,30 lei. Pentru livrarea cu întârziere a mărfurilor, Calea Ferată este responsabilă de 30% din plățile legale.

În prezent, CFM este în prag de faliment. Potrivit Comisiei de Anchetă privind gestionarea Căii Ferate, în perioada 2010-2020, înreprinderea de stat a fost prejudiciată cu circa 1,6 miliarde de lei. Angajații Căii Ferate nu-și mai primesc salariile de mai bine de 5 luni. Din cauza neregulilor depistate și a fraudelor, în februarie, 2021, Banca Europeană a suspendat intenția de acordare a unui credit de câteva zeci de milioane de euro Căii Ferate.  Directorul CFM, Adrian Onceanu este coleg de facultate și cumătru cu Igor Dodon.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *