Istorie

EXCLUSIV / Sistemul de fortificații militare austrice de la Gura Humorului

 În treacăt trebuie spus că datorită invaziei franceze nu a fost ocupat restul Moldovei, ba chiar și Muntenia, cum rușii intenționau inițial. Merçi Napoleon ! Un alt eșec țarist a fost și înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii din 1856, încheiat prin pacea de la Paris, când hrăpărețului imperiu i se lua sudul Basarabiei cu cele trei județe, Cahul, Bolgrad și Ismail, care au beneficiat astfel de reformele benefice ale unirii Principatelor Române.

Pe de altă parte, alt imperiu criminal, și el clădit pe sângele populațiilor cotropite, cel austriac – e drept mult mai civilizat – a rupt în 1775 partea cea mai frumoasă și poate mai civilizată a Moldovei istorice – Bucovina, leagănul statalilății moldave. În condițiile creșterii pericolului potențial țarist asupra hotarelor sale Viena a decis realizarea unor sisteme defensive, preventive, în părțile estice ale teritorilor sale, precum cel de la Zaleskic (reg. Ternopol, Ucraina), la circa 60 km nord de Cernăuți, sau pe linia Nistrului Mijlociu de la Halci, Martinow și Rozvadow. Un capitol special al acestor eforturi a fost dedicat sistemului sudic de forturi inițiate de Frantz Joseph la Gura Humorului (jud. Suceava), exact tocmai unde, în drum spre Vatra Dornei – Transilvania – Ungaria și Austria, valea Moldovei se îngustează foarte mult.

Cercetarea personală a documentelor de epocă la Arhivele Naționale din Viena a dezvăluit istoria construirii unui sistem bine gândit de forturi din lemn și pământ. Accesul în localitate, de la est la vest, se făcea doar trecând un baraj de drum, din pământ și lemn, ce îngloba două forturi, dispus de la albia râului Moldova până la poalele dealului numit de atunci Cetățuia, ce domina valea, pe vârful căruia era amenajată cea de-a treia fortificație, dotată și ea cu adăpost pentru soldați cât și artilerie, datorită poziției ce era ideală pentru așa ceva.

În spatele barajului de drum, alte șase forturi, unele cu laturi hexagonale, erau distribuite în unele puncte cheie, toate pe poziții dominante. Lucrările, începute în vara anului 1854, beneficiau de o finanțare de masivă, numai barajul de drum, la care urmau să lucreze 500 de muncitori, – aflăm din documente -costând 60.000 de florini. Au fost aduse tunuri de la Lemberg (Liov-azi Lʹviv), cât și ofițeri și gradați. În scopul adăpostirii militarilor s-au construit numeroase clădiri (Blokhaus), ca și unele administrative și depozite.

Deoarece, din fericire, pericolul potențial țarist a fost preîntâmpinat datorită înfrângerii rușinoase a imperiului Rusiei în 1856, împăratul Franz Joseph a dispus încetarea lucrărilor, și așa foarte avansate, și vinderea materialului lemnos pentru recuperarea unei părți a finanțării inițiale.

Astăzi se mai păstrează urmele valurilor de pământ pe dealul Cetățuia, datorită depărtării de zona urbană ce a suferit intense modificări, dar și în locul numit sugestiv La Roată, unde astăzi există amenajată o mare pensiune cu același nume, care cazează cu tot dragul turiștii basarabeni.

În așteptarea unor vremuri mai bune financiar, autorul acestor rânduri a propus primăriei orașului, aflat de altfel la numai 4 km depărtare de celebrul Voroneț, realizarea pe dealul menționat, cu finanțare europeană, a altui obiectiv turistic de referință: Muzeul administrației austriece a Bucovinei.

Și pentru că tot iubiți sincer istoria Moldovei, pentru folosul tuturor școlilor din Republica Moldova și Ucraina, rugăm fierbinte ca unele cadre școlare să obțină cartea ISTORIA ADEVĂRATĂ A MOLDOVEI (PENTRU ELEVI) pentru școala lor, prin xerografiere la cele distribuite deja în teritoriu, sau descărcare de pe internet, folosind linkurile tinyurl.com/s67f8ty (pentru text) și tinyurl.com/whryh4k (pentru ilustrați sa) și inventariere oficială ulterioară la bibliotecă. Cât mai urgent !

În spiritul articolului nr. 34 al Constituției RM (Dreptul la informație), lucrarea se poate printa tot gratuit și de pe site-ul istoric moldovenesc deosebit de important cu linkul de acces: goo.gl/b9BQne, ca și multe alte materiale despre Ștefan cel Mare și avantajele întregirii neamului, inclusiv afișe istorice cu Ștefan cel Mare ce însuși se recunoștea în scris român. POPULARIZAȚI CÂT MAI MULT ideea că filmul făcut cu bani probabil rusești sub patronaj prezidențial, Istoria Moldovei pentru copii, de pe Internet, ca și site-ul moldovenii.md, sunt puternic politizate și falsificate! Ca și regretabila, PENIBILA Istorie a Moldovei, în 3 volume (!!!), apărută sub egida președintelui Moldovei. PROPAGANDĂ 100%. Ca și scârboasa Odă a frăției române (Poem satiric antiunionist), de securistul pensionar, istoricul amator gherasim ghidirici, cu aceleași falsificări grosolane.

Ideal, ilustrația cărții noastre poate fi printată în format A 3 pentru cabinetele școlare de istorie. Unii poate vor citi pagini din carte la ora de istorie, sau la cercurile de istorie. Unii părinți patrioți o vor putea copia printând-o pentru copiii de acasă. Poate și unii preoți patrioți o vor citi pe internet și astfel documentați, vor vorbi credincioșilor în biserică despre faptul că moldovenii sunt români și că numai din cauza celor mai mari criminali ai lumii (Hitler și Stalin) au frontieră pe Put. Chiar și anual la 27 August, sau la 1 Decembrie. Lămuriți sătenii neștiutori! Și nu uitați, DEASUPRA statalității, de care vorbesc obsesiv unii politicieni, care este CASA de locuit, stă BINELE POPORULUI !!! Adică Reunirea neamului, pentru o viață mai bună.

Cum să mai ai încredere electorală în aceste forțe politice retrograde și în posturile lor radio/tv, care îți fură libertatea de gândire și simțire, identitatea ???
Numai intelectualii, ce lămuresc sătenii despre ce urmărește propaganda mincinoasă a forțelor proruse la TV și radio, mai pot salva Moldova! CONȘTIENTIZAȚI-LE IDEEA EXISTENȚEI ACESTEI PROPAGANDE PROFUND MINCINOASE !!!!! Și să nu regrete unii că cică era mai bine cu rușii, căci regretă în esență doar AVANTAJELE SISTEMULUI SOCIALIST, acum pensiile și salarile fiind simțitor mai mari în patria mamă România decât în imperiul rus. Concluzia finală: numai reunirea neamului poate scăpa Moldova de a nu fi – în cele din urmă reintegrată, – pas cu pas – imperiului rus, pierzând tot ce s-a câștigat din 1990 încoace. Obligatoriu, spune-o rapid, la cât mai mulți!!!

Prof. Dr. Mugur Andronic,
Cetățean de onoare al mun. Suceava,
Decorat prezidențial,
Laureat al Academiei Române 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *