Politică

EXCLUSIV: Wikileaks despre acordul ruso-german, Filat, Voronin, Lupu și R. Moldova

În timpul întâlnirii de la Geneva din 1 iunie 2011, dintre cancelarul german, Angela Merkel şi premierul rus, Vladimir Putin, s-a decis asupra unui acord, care vizează ţara noastră. Este vorba despre plasarea securităţii RM sub influenţa Moscovei – o „propunere germană” oferită R. Moldova şi Transnistriei, iar ruşii au ajutat la scrierea ei.

Propunerea constă în reprezentarea Transnistriei în Parlamentul RM: între 5 şi 15 %. Acest lucru ar răsturna Guvernul de la Chişinău, pentru că transnistrenii s-ar alia cu comuniştii şi i-ar depăşi numeric pe cei din Alianţa pro-europeană. Prin urmare, Rusia va avea un executiv pro-rus stabil în Moldova, nu unul haotic. Iar în schimb, Moscova se declară „deschisă” pentru a permite pacificatorilor UE şi OSCE să patruleze alături de militarii ruşi. Asta nu înseamnă că o vor face. Rusia se simte confortabil cu o asemenea opţiune, deoarece oricum îşi va păstra militarii la Nistru, dar şi un guvern pro-rus la Chişinău.

Această propunere germano-rusă însă aparţine aşa-numitului Consiliul de securitate şi politici externe UE-Rusia care nu este un organ al UE. Discută doar Berlinul şi Moscova. Chişinăul ia în serios această propunere, deoarece vine din partea Germaniei, iar acest lucru îi face pe moldoveni să se simtă importanţi. În plus, germanii le oferă câţiva morcovi – investiţii economice şi alte legături.

… Premierul moldovean Vlad Filat crede că dacă va obţine un acord în privinţa Transnistriei, dar şi anumite investiţii germane, popularitatea sa va creşte. Filat nu este pentru Vest sau pentru Rusia, el este pentru sine însuşi, el are grijă de viitorul său politic. Acum, teoretic, orice negociere dintre partea moldovenească şi germano-rusă va însemna o propunere pentru formatul 5+2. Dar germanii şi ruşii ştiu că aceasta nu va fi agreată de Washington sau Bruxelles. Prin urmare, ei cred că dacă reuşesc să-i convingă pe moldoveni şi pe transnistreni, totul e ca şi rezolvat.

În acest moment, SUA nu poate veni în favoarea RM şi să se împotrivească Rusiei, din cauza altor probleme dintre Moscova şi Washington. Prin urmare, SUA va ruga părţi terţe – Lituania, Polonia, România sau Marea Britanie – să-i preseze pe moldoveni să nu accepte acordul germano-rus.

România a renunţat să mai ajute RM, pentru că ştie că SUA este în apropiere şi are garanţia ei de securitate. Totodată, influenţa rusă nu a lipsit niciodată în R. Moldova. Aproape toţi politicienii nu sunt niciodată serioşi când spun că sunt dispuşi să meargă spre Vest. AIE ar fi putut fi mai populară dacă ar mai fi avut un an de guvernare. Coaliţia a început o serie de reforme serioase în acest an, dar oamenii nu vor vedea efectele decât peste un an. Oamenilor nu le pasă, ei vor rezultate palpabile chiar acum. Apropo, această Alianţă nu a fost niciodată una pro-europeană din moment ce atât Filat, cât şi Lupu lucrează constant cu ruşii. Rusia i-a cerut lui Voronin să se alieze fie cu Lupu, fie cu Filat. Voronin refuză să se alieze cu Lupu. Prin urmare, cel mai probabil rezultat va fi o coaliţie cu Filat…

În orice caz, Rusia va avea o victorie importantă prin eliminarea taberei româneşti a lui Mihai Ghimpu. El este unica forţă care nu este prietenoasă cu Rusia.

Traducere după Wikileaks, care la începutul acestui an a publicat o serie de e-mailuri confidenţiale expediate de experţii agenţiei americane de analize strategice Stratfor. Aceasta scrie analize inclusiv pentru departamentul de apărare al SUA

Traducerea: TIMPUL.MD
Sursa:
Wikileaks

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *