ActualitateEconomie

Există temerea că după alegeri lucrurile vor degenera

Confederația Patronală Concordia a avut, ieri, o întâlnire cu premierul României, Marcel Ciolacu, și mai mulți membri ai Guvernului, pentru a discuta o serie de teme critice pentru mediul de afaceri, inclusiv consolidarea fiscală pe termen scurt și lung, precum și alte măsuri importante.

În cadrul consultărilor, premierul Ciolacu a prezentat strategia Guvernului pentru menținerea sub control a deficitului public, subliniind că nu sunt planificate majorări de taxe, ci reducerea cheltuielilor ca metodă principală de ajustare fiscală. Radu Burnete, directorul executiv al Concordia, a declarat că, deși mediul de afaceri a primit cu rezerve aceste asigurări, există un scepticism legat de implementarea efectivă a acestor măsuri, mai ales după alegeri. Scepticism și consultări necesare „Am fost asigurați că vom fi consultați în privința acordului de reducere graduală a deficitului la mai puțin de 3%, în următorii șapte ani, care se negociază cu Comisia Europeană. Am luat ca atare mesajul premierului și sperăm să se poată ține de cuvânt. Nu ascund că există un oarecare scepticism din partea mediului privat și temerea că, după alegeri, lucrurile vor intra rapid pe o pantă accelerată de consolidare fiscală,” a declarat Radu Burnete. Digitalizarea ANAF – o prioritate esențială Un subiect important abordat în discuții a fost digitalizarea ANAF, văzută de Concordia ca un element esențial pentru reducerea evaziunii fiscale și a birocrației. Concordia speră ca digitalizarea să contribuie semnificativ la reducerea deficitului bugetar și la creșterea încasărilor. „Digitalizarea și reforma ANAF trebuie să reducă atât birocrația, cât și evaziunea. Dacă uneori reacționăm pe acest subiect, este doar atunci când măsurile propuse o cresc pe prima, lăsând-o neatinsă pe a doua,” a adăugat Burnete.

Măsurile de plafonare a prețurilor – criticate de mediul de afaceri În ceea ce privește măsurile de plafonare a prețurilor la energie, alimente și RCA, Concordia și-a exprimat opoziția fermă, considerând că acestea nu rezolvă problemele de fond și creează distorsiuni pe piețele respective. Radu Burnete a accentuat necesitatea revenirii la piețe concurențiale unde prețurile sunt determinate de cerere și ofertă. PNRR – un pilon esențial pentru redresare economică Concordia a subliniat, de asemenea, importanța Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru economia României, cerând Guvernului să acorde o atenție deosebită implementării acestuia, în special acolo unde există întârzieri. De asemenea, confederația a cerut o flexibilitate suplimentară în discuțiile cu Comisia Europeană, pentru a permite o prelungire a termenelor, unde este necesar. Alte subiecte discutate În cadrul întâlnirii, au fost abordate și alte teme de interes, printre care închiderea neanunțată a drumurilor, implementarea directivei privind salariul minim, creditul fiscal pentru Cercetare și Dezvoltare, protecția consumatorilor, actualizarea legislației în turism și implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR).


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *