Economie

Expert: Creșterea economică a RM din acest an este insuficientă

Potrivit lui, în vara anului 2012 s-a înregistrat secetă, ceea ce a cauzat o pierdere imensă pentru R. Moldova, respectiv creșterea estimată de 4-5% ar trebui dublată până la 7-9 %. ”Pentru ca economia Moldovei să atingă acestă cifră este nevoie în primul rând de investiții în toate ramurile industriale, inclusiv și sectorul agricol. Sectorul agricol necesită cel mai mult investiție. Un alt factor important este creșterea exporturilor care au o contribuție esențială la creșetrea economică, care este similar cu cea a remitenţelor”.

Adrian Lupușor spune că fără exporturi o economie cum este cea a Republicii Moldova nu poate să se dezvolte normal, deoarece are nevoie de piețe de desfacere suplimenatre. ”Exporturile trebuie să fie o sursă esențială de creștere pe termen lung”, a declarat directorul executiv Expert-Grup.

Al treilea factor, menționează expertul, este dinamizarea reformelor structurale. ”În primul rând este necesară simplificarea cadrului regulator pentru mediul de afaceri și consolidarea fiscală, adică diminuarea deficitului bugetar”, a precizat Lupușor.

De asemenea, sunt importante și reformele în sistemul judecătoresc. Deși în mod direct nu au impact asupra creșterii economice pe termen lung, ele sunt unul dintre motoarele principale la atragerea investițiilor, care duc la creșterea economică.

Amintim că Ministerul Economiei a făcut publică recent, prognoza macroeconomică revizuită pentru anii 2014-2016. Potrivit prognozei, economia Moldovei s-a recuperat după scăderea din anul 2012 și a revenit pe trendul stabil de creștere de 4-5% în următorii ani. Astfel, în prima jumătate a anului curent, PIB-ul a crescut cu 4,9%, prognoza revizuită pentru anul 2013 fiind de 5,5%, în creștere cu 1,5% în raport cu scenariul anterior.

Sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *