Social

Experții califică situaţia din agricultură ca fiind una sinistră

Astfel, temperaturile cu valori de +36, +38°C, care au fost înregistrate în ultimele zile, au afectat şi mai mult culturile agricole. Experţii spun că anul 2012 este un an agricol ratat şi urmează să avem preţuri mai mari la produsele alimentare.
Temperaturile mari afectează negativ îndeosebi culturile prăşitoare, precum floarea-soarelui, porumbul, sfecla de zahăr. „În această perioadă se formează rodul. Totodată, rezervele de umezeală productivă sunt foarte mici, chiar şi în stratul cu grosimea de un metru acestea sunt de două-trei ori mai mici decât norma. În unele regiuni chiar de patru-cinci ori mai mici…”, ne-a spus şeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ilie Boian. Potrivit lui, ştiuleţii porumbului vor avea grăunţe rare, iar seminţele de floarea-soarelui vor fi goale. „În intervalul 30 iulie – 1 august, izolat vor cădea ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice. Local sunt posibile averse puternice, grindină şi vijelie. Noaptea se vor înregistra +16, +23°C, iar ziua +32, +38°C. În august, temperaturile vor fi mai ridicate decât norma şi vor cădea puţine precipitaţii”, a afirmat Ilie Boian. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru anul 2012 o recoltă de 17-19 chintale/ha.

„Culturile sunt compromise încă din perioada de înflorire”, consideră directorul Departamentului agrobusiness şi marketing din cadrul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor „AGROInform”, Andrei Zbanca. „Porumbul practic s-a uscat, la floarea-soarelui seminţele sunt goale în mijlocul pălăriei”, a spus specialistul, menţionând că preţurile vor creşte dat fiind faptul că şi ţările vecine au avut de suferit de pe urma secetei.

Vom avea „COD ROŞU de recolte”

Expertul economic Viorel Chivriga califică situaţia ca fiind una sinistră. „Rezervele de umezeală sunt minime, din acest motiv vom avea Cod roşu de recolte. O bună parte din agricultori vor avea venituri foarte mici şi resurse financiare puţine pentru a demara campania de semănare de toamnă. Ca rezultat, în 2013 vom fi martorii unui nou exod de agricultori, o bună parte îşi vor vinde terenurile agricole sau le vor da în arendă şi vor pleca peste hotare”, susţine economistul. „Am fost repetenţi în 2003, când trebuia să punem baza unui sistem de management al dezastrelor naturale. La fel ca în 2007 şi acum în 2012. Soluţiile se ascund într-un sistem de gestionare a riscurilor naturale, schimbări la nivelul instituţiilor statale, cooperare cu statele vecine, dotare tehnică etc. Trebuie puse în aplicare toate sistemele de irigare care au rămas. Şi poate în 2015 vom fi gata de a face faţă situaţiilor de acest fel”, a adăugat Viorel Chivriga. „Statul ar putea contribui prin seminţe calitative la preţuri bune, acces la fertilizanţi şi preparate chimice pentru combaterea insectelor şi maladiilor. Avem un an agricol ratat, iar preţurile pot creşte dramatic în următoarele două-trei luni”, a conchis economistul.

Prognoza recoltei medii de porumb pentru boabe pe teritoriul R. Moldova în anul 2012

Recolta medie prognozată în anul 2012 (ch/ha) – 17-19
Recolta medie în anul 2011 (ch/ha) – 37,0
Recolta medie în ultimii 10 ani (ch/ha) – 28,9 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *