Actualitate

Experții în sănătate: Alternativele țigărilor duc la reducerea riscurilor, dar există prea multe prejudecăți

Experții în sănătate: Alternativele țigărilor duc la reducerea riscurilor, dar există prea multe prejudecăți

Zeci de experți și oameni de știință au participat la forumul global „In Focus: Tobacco Harm Reduction”, la care au discutat despre perspectivele de reducere a riscurilor pentru fumători. Specialiștii au prezentat rezultatele mai multor studii potrivit cărora alternativele țigărilor tradiționale ar fi mai puțin dăunătoare pentru sănătate.

„Atunci când aveți un produs necombustibil, fie că e vorba de țigările electronice, produsele de încălzire a tutunului sau orice altceva, nu este nevoie de un geniu, nu este nevoie de un Leonardo da Vinci pentru a ajunge la concluzia că miile de substanțe chimice generate prin ardere pur și simplu nu sunt acolo. Acest lucru nu înseamnă că sunt lipsite de riscuri sau complet lipsite de substanțe toxice. Nu există nimic fără toxicitate în această viață. Dar, în mod clar, în scopuri de reglementare este important să fie arătat nivelul de reducere”, a declarat Riccardo Polosa, profesor titular de medicină internă la Universitatea din Catania și fondator al Centrului de Excelență pentru Accelerarea Reducerii Riscurilor.

Profesorul Polosa a adus drept exemplu un studiu care a analizat evoluția pacienților care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Potrivit acestuia, timp de trei ani, o parte din participanți a utilizat dispozitive de încălzire a tutunului, în timp ce cealaltă parte a continuat să fumeze.

„Studiul arată îmbunătățiri semnificative și consecvente în ceea ce privește rezultatele clinice, cum ar fi reducerea cu 50 % a ratei de exacerbare, îmbunătățirea rezistenței la exerciții fizice la un nivel relevant din punct de vedere clinic și o mare îmbunătățire a calității vieții. În schimb, nu s-a observat nicio schimbare în grupul de control de referință al BPOC la pacienții care continuau să fumeze în aceeași perioadă de trei ani. Prin urmare, este puțin probabil ca utilizarea pe termen lung a dispozitivelor de încălzire a tutunului de către pacienții cu BPOC, pacienții cu risc, pacienții care au dezvoltat deja o boală legată de fumat, să ridice probleme de sănătate semnificative”, declară Riccardo Polosa.

Totodată, profesorul afirmă că, potrivit rapoartelor toxicologice, dispozitivele de încălzire a tutunului sunt cu 80-90% mai puțin toxice decât țigările convenționale. Un alt studiu ajunge la aceeași concluzie și în privința țigărilor electronice.

„Am constatat o scădere dramatică a agenților cancerigeni, care este semnificativă din punct de vedere statistic și clinic”, a declarat Jasjit S Ahluwalia, profesor de medicină al Universității Brown.

Expertul susține ideea de a reduce riscurile atunci când vine vorba de fumat.

„Nu am nevoie de un desert întreg, îl împart cu soția mea, îmi pun centura de siguranță, când merg cu bicicleta port întotdeauna cască de protecție, susțin zonele de injectare sigure, susțin întreținerea cu metadonă și susțin cu pasiune reducerea riscurilor cauzate de tutun”, a declarat Jasjit S Ahluwalia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul provoacă anual circa 8 milioane de decese în toată lumea.

https://nordnews.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *