UE / Nato

Experții NATO au oferit consultanță Republicii Moldova în elaborarea Strategiei Militare

Un comunicat de presă al Ministerului Apărării precizează că, în perioada 31 octombrie — 4 noiembrie curent, grupul de experți NATO a avut întrevederi şi şedinţe de lucru cu reprezentanţii subdiviziunilor Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major. Subiectul principal al discuțiilor a fost modul de elaborare şi structura viitoarei Strategii Militare a RM, dar şi analiza mediului de securitate a ţării noastre din punct de vedere militar şi impactul acestuia asupra stabilirii obiectivelor şi direcţiilor de acţiune a Forţelor Armate.

Strategia Militară este realizată în conformitate cu prevederile Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare a Republicii Moldova (Defence Capacity Building Initiative — DCBI), la care Republica Moldova a aderat în septembrie 2014, în cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor. Inițiativa respectivă prevede acordarea de către NATO a asistenței pentru analizarea capacităților curente de apărare a Republicii Moldova şi identificarea domeniilor care urmează să fie dezvoltate.

Strategia Militară, elaborată de Ministerul Apărării şi Marele Stat Major, este documentul care face referire la dezvoltarea Forțelor Armate şi reprezintă, în general, angajamentele pe care şi le asumă, pentru o perioadă medie de timp, Guvernul la acest compartiment.

În ierarhia documentelor strategice de securitate şi apărare națională, această strategie face o analiză a mediului de securitate, riscurilor cu caracter militar, obiectivelor militare, capabilităților necesare şi priorităților realizării acestora, conceptelor de întrebuințare a Forțelor Armate, sarcinilor categoriilor de forță, structurii forțelor, pregătirii şi înzestrării acestora, dar şi resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor documentului.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *