Experţii recomandă continuarea negocierilor pentru liberalizarea vizelor cu UE, fără Legea antidiscriminare
Autorii studiului îi recomandă Comisiei Europene să accepte trecerea în faza a doua fără adoptarea legii antidiscriminare, urmând ca aceasta să fie adoptată ulterior.
Cele două mari restanţe în implementarea planului ţin de adoptarea Legii antidiscriminare, care a provocat reacţii dure la Chişinău, şi reformarea Centrului pentru Combaterea Corupţiei şi Crimelor Economice.
Studiul, care face o paralelă şi cu statele din Balcanii de Vest, menţionează că această lege a provocat reacţii similare şi în statele din Balcani, dar care au putut fi depăşite odată cu implementarea celorlalte condiţii care au asigurat liberalizarea regimului de vize. În acelaşi timp, autorii le recomandă autorităţilor de la Chişinău să se concentreze mai mult pe acţiunile în vederea combaterii corupţiei decât pe discuţiile privind legea antidiscriminare.
Guvernul de la Chişinău a aprobat încă la începutul anului 2011 proiectul legii antidiscriminare, după care l-a retras din parlament din cauza mai multor critici legate de asigurarea drepturilor minorităţilor sexuale. Ulterior a fost elaborat un alt proiect, care de asemenea nu a fost acceptat de Biserică şi de unele partide politice, inclusiv aflate la guvernare. Recent, guvernul a anunţat elaborarea unui nou proiect care exclude sintagma ‘minorităţi sexuale’, dar care este criticat deja de reprezentanţi ai societăţii civile.
Republica Moldova a semnat Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize în luna ianuarie 2011, iar în prezent este la sfârşitul primei faze de implementare. Şeful Delagaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat anterior că Republica Moldova nu va obţine facilitarea vizelor până când nu va vota legea antidiscriminare.
via Arena.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!