Experții ruși vor verifica depozitele pentru mere și struguri din Moldova
La această înțelegere au ajuns ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, și șeful Serviciului federal rus de supraveghere fitosanitară, Serghei Dankvert.
Interlocutorii s-au referit la progresele înregistrate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) în domeniul sanitar veterinar. S-a constatat că problemele depistate la unitățile de sacrificare a animalelor în urma vizitei experților Rosselhoznadzor din noiembrie 2014 au fost înlăturate.
Partea moldovenească a solicitat să fie incluse în lista exportatorilor produselor din carne și celelalte companii moldovenești care corespund criteriilor de igienă și siguranță cerute de Federația Rusă. Ministrul Ion Sula a menționat îmbunătățirea condițiilor în procesul de producere din domeniul fitosanitar, infrastructura post-recoltare și procesare a produselor horticole.
Oficialii din Republica Moldova au solicitat ca pe perioada de iarnă, specialiștii ruși pe domeniul fitosanitar să efectueze o vizită în Republica Moldova pentru a discuta cu specialiștii de la ANSA despre prevederile cerințelor fitosanitare ale Federației Ruse. De asemenea, s-a propus ca părțile să revină la prevederile Memorandumului, semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, privind asigurarea inofensivității producției de origine vegetală exportate, la compartimentul „reziduuri de pesticide şi conţinutul de nitraţi”, prin care toți producătorii și exportatorii care corespund condițiilor și cerințelor fitosanitare și de inofensivitate să fie incluși în lista exportatorilor.
Ministerul Agriculturii şi ANSA urmează să evalueze listele existente și să informeze Rosselhoznadzor în termeni cît mai restrînși. Totodată, Republica Moldova trebuie să informeze partea rusă despre cantitățile produse și depozitate de fructe și struguri de masă pînă la momentul de față.
Cele două părți au discutat și despre implementarea sistemului informațional electronic de trasabilitate ARGUS și FITO ARGUS, fiind evaluate posibilitățile de a fi ajustat și aplicat în Republica Moldova pentru a fi ulterior interconectat cu cel al Federației Ruse. Acest sistem ar permite monitorizarea mai eficientă a trasabilității produselor agroalimentare exportate sau importate.
sursa: moldpres.md