Exportul de mase lemnoase din R. Moldova va fi sistat pînă în anul 2026
Iniţiativa legislativă aparţine membrilor Platformei Social-Democrate pentru Moldova (PSDM), care au precizat că scopul documentului este „conservarea resurselor naturale epuizabile și refacerea suprafețelor forestiere, ceea ce va contribui la un mediu ecologic sănătos”.
Documentul mai prevede că persoanele care au semnat contracte pentru export de mase lemnoase pînă la 16 aprilie 2016 vor fi nevoiți să-și satisfacă cerințele contractuale timp de trei luni de la data intrării în vigoare a legii.
Anterior, Executivul a aprobat o hotărîre „Cu privire la sistarea temporară a exportului de masă lemnoasă”. Documentul a fost publicat la 31 mai 2016 în Monitorul Oficial al R. Moldova şi urma să intre în vigoare la 6 luni de la data publicării. Totodată, deputaţii consideră că măsurile propuse de Guvern nu sînt suficiente. Astfel, ”Parlamentul urmează să adopte proiectul de lege pentru întărirea statutului documentului şi eficientizarea acţiunilor întreprinse pentru refacerea suprafețelor forestiere”, a susţinut deputatul PSDM, Artur Reşetnicov.
Guvernul urmează ca în următorii zece ani să extindă considerabil suprafețele împădurite la cel puțin 16%, „adică 169 230 ha, prin plantarea a circa 16 923 ha/anual, extinderea suprafețelor de arii naturale protejate de stat și asigurarea managementului durabil al acestora, lupta împotriva defrișărilor ilegale și elaborarea proiectelor de aranjament silvic pentru tot fondul forestier din Republica Moldova”, se menționează în proiect.
Conform datelor Ministerului Mediului, în R. Moldova fondul forestier constituie cca 12% din teritoriu, în condiţiile în care media europeană este de 30%. Deşi conform informaţiilor oficiale, suprafaţa totală a terenurilor acoperite cu păduri a crescut cu 18% (sau 59 mii ha) în 2014 comparativ cu 2005, volumul total al masei lemnoase recoltat în cadrul Agenţiei „Moldsilva” prin intermediul tuturor tăierilor silvice a crescut cu cca 40% (de la 413,2 pînă la 588,1 mii m3). În acelaşi timp, ţara noastră exportă cea mai mare cotă de lemn brut din Europa (90% din materialele lemnoase exportate sînt neprelucrate).
Timpul.md