Ultima oră

Fabrica Nokia din România îşi va reloca activitatea în R. Moldova?

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, jud. Cluj, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Nokia a primit în 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul României a alocat 12 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură la acest parc, pentru investiţia de la Jucu.

Producătorul finlandez de telefoane mobile a mai închis în acest an şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajaţi ai unităţii.

"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", a transmis joi printr-un comunicat grupul finlandez Nokia.

Pe de altă parte, Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor din România, a declarat astăzi pentru HotNews.ro că "Deşi au încheiat anul trecut pe plus în Romania, Nokia a ajuns la concluzia că dacă îşi relocă activitatea, se pare în Republica Moldova, îşi reduce costurile operationale cu salariile la jumatte". Potrivit acestuia, decizia Nokia a fost comunicata autoritatilor romane la inceputul acestei saptamani.

UPDATE (ora 12.20) : Stephen Elop, preşedintele Nokia, a declarat pentru aceeaşi sursă, că "producţia care a început în Cluj va fi absorbită de fabricile din China şi Asia, dar nu se pune problema relocării în Republica Moldova".

Preşedintele Nokia a explicat decizia companiei de a se retrage din România prin faptul că majoritatea consumatorilor s-au orientat în ultimul timp spre aparatele tip smartphone.

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din România, după Dacia. După primele nouă luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.

Afacerile Nokia România au crescut anul trecut la 6,7 miliarde lei (circa 1,6 miliarde euro), de la 4,3 miliarde lei în 2009. Compania a avut în 2010 venituri de 7 miliarde lei şi un profit net de 181 miliarde lei.

La cei 2.200 de angajaţi care vor fi concediaţi, se mai adaugă alţi 1.300 de lucrători din cadrul diviziei Location & Commerce.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *