Faci bine, dar n-ai pentru cine…

Când ideea a prins contur real, vecinii nemulţumiţi au început protestele „murdare”, altfel nu poate fi spus. Stăpâna localului, Svetlana Bordian, ne-a povestit cum s-a ajuns la această situaţie: „Anul acesta, am reuşit să construim şi să amenajăm terenul, pentru care am perfectat actele necesare, semnate de primarul oraşului. Am instalat un scrânciob, un tobogan pentru copii ş.a.
Pentru siguranţa copiilor, am îngrădit terenul cu un gard din plasă de circa 0, 5 metri şi asta – pentru a împiedica accesul maşinilor şi a maidanezilor pe teren, printre copii”. Anume acest gard a şi declanşat replicile vecinilor, explică femeia, după care au urmat pretenţii referitor la nisipul şi ţărâna aduse tot pentru construcţie. Femeia explică: „accesul pe terenul de joacă este deschis nu numai clienţilor cafenelei, dar şi copiilor din blocul respectiv, iar toate materialele de construcţie nu împiedică circulaţia în zonă. În plus, în scurt timp, nici urmă de materiale nu va rămâne”. Toate argumentele însă rămân neauzite. De fapt, conflictul nu-i prea gălăgios. Cei nemulţumiţi au ales o altă tactică. „În fiecare dimineaţă, pe teritoriul din preajma blocului – care, zilnic, este măturat de angajaţii cafenelei – şi pe un lot mic, părăsit, unde acum este o grădiniţă cu flori, cad de la etajele superioare pungi cu deşeuri, scutece utilizate, sticle, cutii de la conserve şi… excremente de câine”, spune doamna Bordian.
Pentru a vedea cum stau lucrurile, am mers la faţa locului. Vecinii pe care i-am întâlnit spun că acest teren nu-i deranjează deloc, dimpotrivă e şi curat în curte şi plăcut ochiului, iar pentru copii şi nepoţi este o mare bucurie. Referitor la pretenţiile faţă de proprietarii cafenelei, doamna Nadejda Ramaşcan, de exemplu, crede că este vorba doar de o invidie omenească: „Această cafenea nu încurcă nimănui, nu-i gălăgie, e curăţenie… După apariţia parcului pentru copii, poate nu vor mai trece atâtea maşini, care ridică praful. Dar e plăcut să ieşi cu copiii la plimbare. Înainte nu aveam unde ne plimba nici vârstnicii, nici copiii: totu-i plin de gunoi în jur. Eu petrec deseori timpul la balcon şi văd cum se străduiesc cei cu cafeneaua, iar faptul că oamenii aruncă pungi cu gunoi de la etaj este o porcărie mare. E imposibil să priveşti aşa ceva”. Printre acei care nu agreează activitatea cafenelei este şi familia Vlas, care are o părere aparte. În opinia lor „o cafenea într-un bloc de locuit nu-i ceva normal, pentru că lucrează până târziu şi-i gălăgie”.
Oamenii n-au vrut să discute prea mult. Nu le place nici faptul că presa se interesează de acest caz. Atât stăpâna localului, cât şi alţi locatari sunt indignaţi că un teren pentru copii, oferit gratis, deranjează, iar mormanele de gunoi din preajma propriului bloc de locuit nu-i deranjează…
Tatiana Zabulica,
Soroca,
pentru TIMPUL