Familia lui Nelson Mandela: „Prezenţa să era că cea a unui baobab”
„Da, Tată a plecat. Stâlpul familiei a plecat. La fel că în timpul celor 27 de ani dureroşi de arest", a declarat generalul Temba Matanzima, purtător de cuvânt al familiei Mandela.
"Însă în inimile şi în sufletele noastre, el va fi mereu cu noi", a adăugat el. "Da, ultimele două zile nu au fost deloc uşoare iar următoarele zile vor fi la fel. Însă cu susţinerea pe care o primim de ici şi colo … totul va fi bine pentru familie".
"Pentru familia noastră, prezenţa să era că cea a unui baobab care aruncă o umbră reconfortantă ce ne aducea siguranţă şi protecţie", a mai spus el, folosind o metaforă.
Fostul preşedinte a murit joi seară la vârstă de 95 de ani. Nici Winnie Madikizela-Mandela, în vârstă de 75 de ani, cea de-a două soţie a lui Nelson Mandela de care acesta a divorţat în 1996, nici Graca Machel, în vârstă de 68 de ani, cu care acesta s-a recăsătorit în 1998, la vârstă de 80 de ani, nu au apărut şi nu s-au exprimat public de la moartea acestuia.
"Am pierdut un mare om (…) un cap de familie atent care avea timp pentru toţi şi din această cauza va fi foarte regretat. Un mare fiu al ţinutului Thembu care a avut timp pentru regi şi regine, pentru săraci şi bogaţi, pentru cei mici şi cei mari (…)", a subliniat purtătorul de cuvânt.
"Madiba este acum alături de mari prieteni, precum Or Tambo (1917-1993), Walter Sisulu (1912-2003) şi mulţi alţii", a adăugat el menţionându-i pe camarazii eroului în lupta anti-apartheid. În trecere, el i-a mulţumit actualului preşedinte Jacob Zuma pentru susţinerea să în timpul lunilor care au precedat decesul.
Trupul neînsufleţit al lui Nelson Mandela va fi transportat în procesiune de-a lungul capitalei Pretoria miercuri, joi şi vineri, a anunţat o sursă oficială, citată de AFP. "În fiecare dimineaţă, când trupul neînsufleţit va părăsi morgă pentru a fi expus publicului, transportul se va face în public", a anunţat serviciul de informaţii al Guvernului (GCIS).
"Încurajăm (publicul) să stea pe margine când corpul neînsufleţit va traversa străzile din Pretoria până la Union Buildings", sediul Guvernului, a declarat Neo Momodu, directorul GCIS.
Expunerea în public va face parte din cele zece zile de doliu naţional decretate în Africa de Sud după decesul fostului preşedinte, joi, la vârstă de 95 de ani. Populaţia care vrea să îl vadă pentru ultima dată pe Nelson Mandela va trebui să ia un autobuz şi să renunţe la orice aparat de fotografiat.
Luni, după o duminică de rugăciune şi reflecţie, va avea loc o sesiune extraordinară comună a celor două Camere ale Parlamentului, în memoria celui care a condus Africa de Sud către democraţie şi către votul majorităţii de culoare, pentru prima dată în 1994.
Marţi, un serviciu religios în memoria lui Nelson Mandela va fi celebrat la Soweto, pe stadiul Soccer City (FNB Stadium) cu o capacitate de 90.000 de locuri, în prezenţa câtorva şefi de stat străini, ceilalţi fiind aşteptaţi la înhumarea de la Qunu, satul din sudul ţării în care Mandela şi-a petrecut copilăria.
Câteva sute de persoane de toate rasele şi din toate mediile continuau să vină, sâmbătă, în faţă casei fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, care a decedat joi seară, relatează AFP. Străzile cartierului au fost închise circulaţiei de către poliţie, obligând populaţia să se deplaseze pe jos, situaţie rar întâlnită în Johannesburg.
La intersecţia străzilor 4 şi 12, un gard ridicat pentru a bloca accesul la casă fostului preşedinte este acoperit cu flori, mesaje, drapele, formând un memorial care aminteşte de gardul spitalului din Pretoria unde Mandela a trecut pe lângă moarte în iunie. Oamenii vin să se reculeagă sau să facă fotografii.
Alături, a fost improvizat un mic altar pe o peluza, în jurul a doi palmieri pitici. Aici ard lumânări, alături de un morman de flori aranjate în formă de potcoavă. Un tricou cu imaginea lui Mandela a fost agăţat într-un copac din apropiere, purtând inscripţia "Tată Madiba, 1918-2013, pentru totdeauna în inimile noastre".
Pe cealaltă parte a străzii, un stand vinde suveniruri în memoria eroului luptei antiapartheid. Tricoul galben "Nelson Mandela, eroul nostru a murit – 1918-2013" este vândut cu 200 de ranzi (14 euro), iar o insignă cu portretul lui Mandela în culorile drapelului sud-african costă 30 de ranzi (2 euro).
Oamenii vin, se reculeg şi pleacă, împreună cu animalele de companie, cărucioarele cu copii sau drapele. O delegaţie chineză trece înlăturând pe toată lumea din calea să, fiind urmată de un grup de militanţi ANC ce intonează cântece dedicate lui Mandela şi care sunt reluate în cor de o parte dintre cei prezenţi, sub ochii a numeroşi jurnalişti.
"Totul s-a schimbat în Africa de Sud, prietenul meu, înainte persoanele de culoare dădeau bacalaureatul fără să vorbească engleză", mărturiseşte Tebogo Mashinini, un şomer venit din periferia Katlehong şi care cere un ban după interviu. De la Mandela, el reţine că "a spus, nu va bateţi cu ei cu armele, ci cu educaţia!".
"Fără el, ar fi fost război civil în această ţară, este sigur", afirmă două prietene albe, Sandra şi Chantal, depunând un buchet de trandafiri galbeni. "Lucrurile s-ar fi îndreptat într-adevăr în direcţia proastă până s-ar fi ajuns acolo. Trebuie să îi aducem un omagiu. Nu am fi aici pentru nimeni altcineva", adaugă ele.
Premierul ceh în exerciţiu Jiri Rusnok a mărturisit că speră să evite funeraliile lui Nelson Mandela de săptămâna viitoare, în cursul unei conversaţii private înregistrate fără ştire să şi comentată pe larg pe Internet, sâmbătă, transmite AFP.
Vorbind vineri cu ministrul Apărării Vlastimil Picek, vecinul sau de scaun în parlament, Rusnok a mărturisit: "Sper că va merge preşedintele în locul meu. Ideea de a merge acolo îmi da fiori".
Această conversaţie privată a fost înregistrată de microfoanele parlamentului şi apoi difuzată de televiziunea publică cehă în cursul serii, înainte de a capătă o mare amploare pe Internet sâmbătă.
"Am un prânz şi o cină prevăzute, prietene, însă mă tem că voi fi obligat să merg. Nu vreau să mă duc", adaugă premierul, conform înregistrării.
Acesta a spus că speră că preşedintele Milos Zeman, în vârstă de 69 de ani, se va duce în Africa de Sud pentru a asista la funeralii. însă şeful de stat se reface după o accidentare la genunchi, iar participarea să la funeraliile eroului mişcării anti-apartheid prevăzute pentru duminică 15 decembrie nu este sigură.
"Cum ar putea urcă pe rampă de acces a avionului", adaugă premierul vorbind cu vecinul sau de scaun.
"Cred că (preşedintele Zeman) nu va lua avionul, aşa că am terminat", adaugă el.
Rusnok, care şi-a exprimat anterior într-un mesaj de condoleanţe "profundă durere" după moartea lui Mandela, şi-a prezentat scuzele sâmbătă într-un scurt mesaj trimis presei cehe, recunoscând că vorbele sale nu au fost "corecte".
Nelson Mandela a vizitat Cehoslovacia în mai 1992, înainte de separarea paşnică între Republica Cehă şi Slovacia. El a devenit prietenul apropiat al lui Vaclav Havel, pe atunci preşedintele cehoslovac şi fost mare reprezentant al dizidentei anticomuniste. Vaclav Havel a decedat la 18 decembrie 2011 la vârstă de 75 de ani.
Foştii preşedinţi americani George W. Bush şi Bill Clinton i se vor alătură actualului şef al statului, Barack Obama, săptămâna viitoare, în Africa de Sud pentru a-i aduce un omagiu lui Nelson Mandela, au anunţat vineri surse concordante, citate de AFP.
"Preşedintele Obama şi Prima Doamna vor merge în Africa de Sud săptămâna viitoare pentru a-i aduce un omagiu lui Nelson Mandela şi pentru a participa la ceremoniile organizate în memoria să", a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei americane, Jay Carney, fără alte precizări.
Într-un scurt comunicat, acesta din urmă a promis să ofere "mai multe detalii despre programul şi logistică" acestei călătorii în momentul în care vor fi disponibile.
Predecesorul lui Obama, George W. Bush, a acceptat invitaţia de a călători în Africa de Sud cu avionul prezidenţial Air Force One, a anunţat un purtător de cuvânt al celui de-al 43-lea preşedinte al Statelor Unite.
Bush şi soţia să, Laura, "au acceptat invitaţia preşedintelui şi doamnei Obama de a-i însoţi în Africa de Sud în Air Force One şi de a asista la omagiul adus preşedintelui Nelson Mandela, săptămâna viitoare", a precizat acest purtător de cuvânt, Freddy Ford.
Bill Clinton, predecesorul lui Bush, ale cărui mandate au coincis cu cel al lui Mandela, a confirmat pentru CNN că va merge, de asemenea, în Africa de Sud, fără să precizeze ce mijloc de transport va folosi.
"Merge toată familia noastră", a explicat Clinton, părând să o includă pe soţia să, fostul secretar de Stat Hillary Clinton. "Nu aş rată aşa ceva pentru nimic în lume. Voi fi doar o persoană printre altele. (Mandela) a fost un adevărat prieten şi un partener formidabil când era preşedinte", a adăugat Clinton, care şi-a exprimat dorinţa "de a-şi lua la revedere pentru ultima dată" de la liderul defunct.
Predecesorul lui Clinton şi tatăl lui George W. Bush, George H.W. Bush, a fost, de asemenea, invitat, dar starea să de sănătate fragilă, la vârstă de 89 de ani, nu îi permite să călătorească atât de departe, a precizat pentru AFP purtătorul sau de cuvânt, Jim McGrath. "Va fi acolo cu gândul, bineînţeles", a adăugat el.
Contactată de AFP, purtătoarea de cuvânt a celuilalt preşedinte american încă în viaţă, Jimmy Carter, nu a răspuns pentru moment dacă acesta intenţionează să meargă în Africa de Sud. Carter are 89 de ani dar călătoreşte frecvent.
Vineri, preşedintele sud-african Jacob Zuma afirmase că o ceremonie naţională va avea loc la 10 decembrie pe stadionul din Soweto în memoria lui Mandela, decedat la vârstă de 95 de ani. Eroul luptei antiapartheid va fi înhumat la 15 decembrie, în satul sau Qunu (sud), potrivit aceleiaşi surse.
Toată săptămâna viitoare va fi "săptămâna naţională de doliu" în Africa de Sud, şi va începe la 8 decembrie, cu o "zi naţională de rugăciune şi reflecţie".
Încă de la aflarea veştii morţii lui Mandela, Obama i-a adus un omagiu emoţionant, joi seară, şi a dat ordin să se coboare în berna drapelele americane pe toate clădirile publice până luni seară. Vineri seară, Obama s-a exprimat din nou în legătură cu Mandela, cu ocazia ceremoniei tradiţionale de inaugurare a "bradului de Crăciun naţional" în parcul Ellipse, la sud de Casă Albă.
"În acest an, îi suntem deosebit de recunoscători lui Nelson Mandela, un campion al generozităţii", a afirmat Obama, salutând "curajul lui incredibil".
"Am avut cu toţii privilegiul să trăim într-o lume atinsă de bunătatea să", a adăugat el.
Preşedintele american i-a telefonat, vineri după-amiază, soţiei lui Mandela, Graça Machel, pentru a-i transmite condoleanţe şi a-i mulţumi pentru "profundă influenţă pe care Nelson Mandela a avut-o asupra lui", a anunţat Casă Albă într-un comunicat.
Obama a salutat, de asemenea, "bucuria pe care Graça Machel a adus-o vieţii lui Nelson Mandela", care s-a căsătorit cu ea la vârstă de 80 de ani, precum şi "angajamentul (cuplului) pentru o lume a păcii, a iubirii şi dreptăţii". Graça Machel este cea de-a treia soţie a lui Mandela.
Sursa: inprofunzime.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!