UE / Nato

Fără idee despre o idee naţională: Integrarea europeană în… Găgăuzia

În cadrul seminarului organizat de Centrul de Jurnalism Independent, a cărui misiune a fost să întrunească jurnalişti de pe întreg teritoriul Moldovei pentru a aborda subiecte privind integrarea europeană, concluzia jurnaliştilor de la Comrat a fost unanimă: în Găgăuzia, oamenii nu sunt informaţi despre Uniunea Europeană, lipsesc sursele de informare la această temă şi nici chiar jurnaliştii nu ştiu cum să abordeze acest subiect.

„Ne este foarte dificil să abordăm subiectele despre integrarea europeană pentru ascultătorii noştri. Nu prea avem idee ce ar trebui să scriem. De asemenea, noi nu avem experţi în acest domeniu şi, de fiecare dată când dorim să discutăm despre acest subiect, trebuie să invităm experţi din Chişinău”, a declarat Maria Parfionova, directoarea postului Radio Găgăuzia din Comrat.
Ar trebui realizate emisiuni care să informeze ascultătorii găgăuzi despre ceea ce înseamnă, de fapt, Uniunea Europeană, deoarece din lipsa informaţiei despre UE, „majoritatea dintre ei susţin că nu le trebuie Europa”, conchide Parfionova.

Elizaveta Rotar, directoarea postului de televiziune ATV din Comrat, afirmă în acest sens că oamenii sunt dezorientaţi în ceea ce priveşte integrarea europeană. „Trebuie să recunoaştem că lumea nu ştie nimic despre ceea ce se întreprinde pentru ca Moldova să devină stat membru al UE. De aceea noi, jurnaliştii, trebuie să identificăm ce nu ştiu ei şi, pornind de aici, să-i informăm corect. Iar dacă oamenii nu înţeleg, jurnalistul este obligat să explice şi să ajute să depăşească stereotipurile negative, dar pentru aceasta jurnalistul trebuie să cunoască foarte bine acest domeniu”, spune Elizaveta Rotar, precizând că dezbaterile televizate ar fi cele mai indicate emisiuni pentru a promova subiectele despre integrarea europeană.

Anetta Gonţa, doctor în ştiinţe politice, specializată în problema integrării europene, a declarat însă că, deşi trăim în aceeaşi ţară, suntem foarte diferiţi în ceea ce priveşte mentalitatea şi modul de abordare a acestei tematici – fie că vorbim de societatea civilă sau de jurnalişti, mai ales că foarte mulţi trec totul prin prisma situaţiilor locale şi prin filiera găgăuză. „Este foarte greu să-i convingi că procesul integrării europene este unul în care ar trebui să se implice toată ţara. Mi s-a părut că cei de la Comrat sunt nişte oameni foarte sceptici şi, atunci când abordăm un astfel de subiect, se uită foarte reticent şi rece. De asemenea, consider că aici este mai puţină informaţie privind subiectul integrării europene sau, cel puţin, ei nu ştiu cum să o caute. Există tentativa de a se victimiza şi dau vina pe noi că nu ne interesăm de ei, deşi toate organizaţiile neguvernamentale anume pe aceste regiuni se axează – Găgăuzia şi Transnistria – cu scopul de a promova problematica integrării europene”, menţionează Anetta Gonţa.

Invitatul special al seminarului de la Comrat a fost analistul din cadrul Departamentului relaţii internaţionale şi integrare europeană al cotidianului „The Sega Daily Sofia”, Svetoslav Terziev, care a susţinut că locuitorii din Găgăuzia trebuie informaţi corect, astfel încât să înceapă să se orienteze în acest domeniu şi să poată, ulterior, să ia o decizie pentru sine.
De asemenea, Svetoslav Terziev a menţionat că „procesul de integrare nu trebuie gândit şi promovat ca un instrument al unei puteri, ci, dimpotrivă, ca un instrument al societăţii care controlează puterea”.

Ce cred locuitorii oraşului Comrat despre integrarea europeană?

Eudochia, 56 de ani

Eu nu prea văd în integrarea europeană un viitor, însă cred că pentru copiii mei şi pentru nepoţi va fi mai bine. Dar, chiar dacă intrăm, nu trebuie să ne gândim că ne va fi totul adus la picioare. Noi trebuie oricum să muncim. Europa nu ne va da un serviciu sau un apartament şi Europa nu este pentru cel care nu este învăţat să muncească. Uniunea Europeană oferă, probabil, doar nişte căi deschise pentru copiii mei, ca să poată călători liber.

Igor, 18 ani

Nu am auzit de integrarea europeană. Nu citesc ziare şi nu mă uit la ştiri, dar aş vrea ca Găgăuzia să intre în Uniunea Europeană pentru că va fi mai bine. Dacă Moldova se va înţelege cu Rusia, atunci Rusia ne va ajuta. Dar dacă nu, atunci Moldova va pierde, deoarece Moldova este o ţară mică.

Iurie, 63 de ani

Europa este pentru cei care vor mai puţin să muncească, dar mai mult să câştige. Aceia îşi doresc să intre în Uniunea Europeană. Copiii mei sunt în Chişinău, câştigă bine şi sunt aranjaţi în viaţă, au unde trăi şi nu o duc rău. Europa nu ne trebuie nici mie şi nici copiilor mei, pentru că au de toate … 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *