Actualitate

Fascism putinist. Rușii au inclus moldovenii în lista popoarelor Rusiei și ne-au numit „ruși italieni”

Pe pagina de Facebook a „Russkii Dom”, care aparține Asociației Rossotrudnicestvo, a fost publicat un mesaj despre moldoveni, drept „unul dintre popoarele Federației Ruse”. În text se vorbește despre trăsăturile distinctive ale moldovenilor – cultură, tradiții și bucătărie. Postarea a adunat peste 100 de comentarii în doar câteva ore de la publicare, atât în română, cât și în rusă.

„Plăcinte, învârtită, mămăligă… Dacă auziți pentru prima oară aceste cuvinte, atunci la sigur nu cunoașteți bucătăria națională a moldovenilor. Însă aceasta ocupă un loc aparte în cultura acestui popor. „Aluatul pentru plăcinte trebuie să fie atât de subțire, încât prin el să poți citi un ziar”, învață moldovencele tânăra generație. Pe timpul URSS, acest popor era considerat drept „italieni ruși” datorită limbii frumoase, sonore și a marii iubiri pentru vin. Relația lor cu muzica poate fi considerată fanatism. Păstrându-și tradițiile, folosesc instrumente fără seamăn în lume. Unul dintre acestea este naiul, care poate conține 8 sau mai multe tuburi. Un alt element distinctiv al moldovenilor este tradiția botezului. Dacă în Rusia copilul are un singur naș și o singură nașă, la moldoveni pot fi și patru, și cinci. Datorită acestui fapt, sărbătorile de familie, de regulă, se desfășoară cu un număr mare de oaspeți și cu mese îmbelșugate”, se arată în text.

Postarea a adunat peste 100 de comentarii în doar câteva ore. Cea mai mare parte dintre internauți a scris mesaje critice în română, dar și în rusă, unele agresive.

„Vreau să vă corectez – popoarele României sunt moldovenii”, „Ați mai vrea voi. Sunt o mulțime de popoare asuprite în Federația Rusă, poate, poate se vor trezi între timp”, „Cineva își pierde mințile”, „Citiți istoria! Documentați-vă din cărți, arhive. Nu inventați istoria voastră!”, sunt câteva dintre comentariile internauților.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Clar, moldovenii sunt rusi cu usoare trasaturi latine. Dar si Stefan cel Mare era tot un rus, care toata viata s-a luptat cu fascistii romani. Daca se mai cauta putin prin documentele de la Kremlin, se va gasi ca Alexandru Macedon, Cezar si Suleiman Magnificul erau tot rusi. Ma rog, ultimul usor turcizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *