Actualitate

FEMEILE din mediul rural se PLÂNG de condițiile de TRAI

Femeile din sindicate, care provin din mediul rural sunt revoltate că drepturile lor nu sunt respectate. În cadrul unei conferințe care a avut loc cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii din Mediul Rural, acestea au enumerat mai multe drepturi care le sunt încălcate.

Cea mai gravă problemă este violența aplicată asupra femeilor chiar la locul de muncă. Preşedinta Consiliului de femei al Federaţiei „Agroinsind”, Daria Bostan a declarat că la o fabrică din raionul Anenii Noi au fost comise astfel de fărădelegi.

„Există un caz, la o companie cu capital străin, angajaţii sunt supravegheaţi de persoane cu bâte. Nu au voie nici câteva clipe să se odihnească. Li se achită un salariu minim de existenţă, 1400 de lei, ca angajaţii nici să nu poată să se plângă pe angajatori”, a spus Daria Bostan.

În cadrul aceleiași conferințe, Maria Agachi, șefa sindicatelor din agricultură din raionul Sângerei a afirmat că autoritățile trebuie să majoreze și îndemnizația primită la nașterea copiilor.

„La moment, această îndemnizație reprezintă jumătate din suma pe care o folosește o mamă atunci când naște primul copil. În calculele făcute de noi, unei femei îi trebuie cel puțin 5500 de lei, pe când autoritățile oferă doar 2400. Noi, femeile din sindicate vom depune o rezoluție la guvern pentru a fi revăzute mai multe legi care contravin drepturilor femeilor de la sate”, a spus Maria Agachi.

Sindicalistele afirmă că femeile de la ţară se confruntă cu probleme stringente, printre care lipsa locurilor de muncă, accesul limitat la serviciile medicale şi condiţiile de trai decente.

„Lipsa locurilor de muncă este principala problemă cu care ne confruntăm. Și chiar dacă găsim un loc de muncă printr-un sat, ori centru raional suntem obligate să muncim la negru, deoarece nimeni nu vrea să ne deschidă carnet de muncă pentru a achita impozite la stat. Și noi nu avem de aici nicio garanție că vom ajunge la sfârșitul lunii și vom primi salariul”, a spus Vera Platon, reprezentantă a sindicatelor din raionul Rezina.

În preajma adoptării legii bugetului, sindicalistele solicită parlamentului şi guvernului majorarea pensiei, alocaţiei unice la naştere şi stoparea creşterii preţurilor la medicamente. În cazul în care cele două instituții de stat nu vor lua în calcul solicitările femeilor din sindicate, acestea amenință cu proteste.

„Deja al treilea an consecutiv organizăm mese rotunde cu toate membrele sindicatelor pentru a stabili care sunt problemele cheie cu care se confruntă femeile de la sate. În urma reuniunii, noi întocmim o rezoluție pe care o trimitem guvernului și parlamentului. În anii precedenți, aceștia ne făceau o trimitere la legile pe care noi le atacam și ne afirmau că au nevoie de timp și resurse pentru a modifica ceva. Domnilor, deja nu mai putem continua așa. În cazul în care, noi, femeile din sindicate, nu vom primi un răspuns concret la solicitările noastre, împreună cu toate femeile din sindicate vom organiza ample măsuri de proteste”, a afirmat Daria Bostan.

Menționăm că Ziua Internaţională a Femeii din Mediul Rural a fost recunoscută de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 62/ 136. Astfel a fost apreciată la nivel internaţional atât importanţa, cât şi contribuţia femeii din mediul rural la dezvoltarea societăţii.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *