Femeia

Femeile din top

Replica a venit sub formă de altă întrebare: „Aţi pune aceeaşi întrebare unui bărbat?”. Reporterul a răspuns: „Probabil, nu”.
Când o femeie se află într-o funcţie importantă, nu prea ne interesează opiniile ei despre educaţie, filozofia lui Kant, conflictul transnistrean sau cel din Siria, despre încălzirea globală sau efectele secetei. Suntem interesaţi de preţul pe care-l dă pe haine, foştii iubiţi, cât de bronzată a venit din vacanţă şi ce tratamente cosmetice preferă.

Americanii o au pe Hillary Clinton, germanii pe Angela Merkel, brazilienii pe Dilma Rousseff, românii pe Nadia Comăneci, iar noi… Noi nu avem o puternică figură feminină care să inspire tinerele femei. Nici din trecut, nici din prezent. Femeile ce au avut funcţii înalte în stat au lăsat mai mult motive de glume decât realizări.

Când o femeie obţine un post bun, prima întrebare ce apare este „Cine este tatăl său?” sau comentăm cu un zâmbet de atotştiutori: „Cu siguranţă, e amanta şefului!”. De aceea, nici nu avem figuri reprezentative sau modele de urmat. Şi poate din această cauză, raportul Gender Gap Index situează ţara noastră pe locul 64 din 135 privind echilibrul între sexe în politică. Suntem alături de Tadjikistan, El Salvador sau Bangladesh, în ce priveşte numărul femeilor în Parlament.

A trecut mai mult de un secol de când femeile şi-au câştigat dreptul la vot. Astăzi, privind în jur, văd că lupta nu s-a terminat. Femeile continuă să lupte pentru a-şi ocupa locurile în societate, care li se cuvin de drept.

psihologie@timpul.md

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *