Externe

Femeile expuse violenţei domestice în ţările de origine pot primi statutul de refugiat în UE

Femeile din afara Uniunii Europene care riscă să devin victime ale crimelor de ”onoare”, mariajelor forţate sau violenţei domestice în ţările lor de origine pot primi statutul de refugiat, relatează joi, 20 aprilie, Reuters, citând un avocat general al Curţii de Justiţie a UE (CJUE).

Potrivit lui Richard de la Tour, avocat general al CJUE într-un caz înaintat de o instanţă din Bulgaria, poate fi acordată protecţie internaţională ca refugiat persoanelor expuse riscului de violenţe ca urmare a faptului că sunt membre ale unui ”grup social particular”, iar femeile, dat fiind genul lor, pot fi considerate ca reprezentând un astfel de grup în legislaţia UE.

Tribunalul bulgar examina posibilitatea acordării statutului de refugiat unei femei kurde divorţate care afirma că riscă să fie supusă violenţelor dacă se întoarce în ţara sa, Turcia. Feneia, aflată într-un mariaj forţat, a fugit de acasă după numeroase episoade de violenţă domestică şi ameninţări din partea soţului şi a altor membri de familie, ajungând în cele din urmă în Bulgaria, stat membru al UE, potrivit Agerpres.

Avocatul general a menţionat că autorităţile bulgare trebuie să evalueze cu rigurozitate dacă există o legătură directă între riscurile cu care se confruntă femeia în cauză în Turcia şi genul ei.

Opiniile avocatului general nu sunt constrângătoare, dar CJUE ţine cont de ele la pronunţarea verdictului final, aşteptat în acest caz peste câteva săptămâni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Au umplut EU cu musulmani acum trebuie sa le aduca si cite 4 femei de caciula. Demografie stiintifica in Brussels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *