Femeia

Fenicul – Foeniculum vulgare

Seamănă cu mărarul, dar trebuie ţinut la distanţă de acesta, deoarece pot poleniza încrucişat, iar seminţele rezultate vor fi fără aromă. Florile sunt culese înainte ca seminţele să fie coapte şi sunt treierate atunci când sunt complet uscate.

Seminţele de fenicul au o lungime de 4-8 mm, sunt subţiri şi curbate, culoarea lor variind de la cafenie la verde-deschisă, cele de culoare verde având calitate superioară. Mirosul lor este dulce şi aromat, iar gustul – dulceag şi un pic mentolat, similar cu cel al anasonului, dar mai blând.

Polenul de fenicul are o aromă subtilă, mai puţin dulce. Pregătire şi depozitare: Seminţele pot fi folosite întregi sau măcinate. Se păstrează la adăpost de lumină, aer şi umezeală. Origine: Feniculul este de origine mediteraneeană. Popularitatea plantei a crescut mult în Evul Mediu, când era cultivată în mănăstiri. Seminţele de fenicul sunt un component al amestecului de condimente chinezesc „cinci arome” (wu xiang fen); feniculul este popular în bucătăria chineză, dar este extrem de rar folosit de unul singur; este prezent însă în amestecuri de condimente.

Feniculul este important şi în câteva bucătării regionale din India, mai ales în Bengal, unde întră în componenţa unui alt amestec de condimente tradiţional, „panch phoron”. Utilizarea sa nu este restricţionată la Bengal; în Kashmir şi Sri Lanka seminţele de fenicul sunt adesea prăjite, procedură care nu numai că sporeşte aroma, dar schimbă şi caracterul feniculului, făcându-l mai puţin dulce şi un pic mai iute.

Cum feniculul este originar din zona mediteraneeană, este tipic pentru bucătăriile din această parte a lumii, unde este folosit la condimentarea cărnii, peştelui şi fructelor de mare. Şi aici este ingredient al unui amestec de condimente tradiţional, „herbes de Provence”.

Polenul de fenicul are o aromă mai iute şi este folosit mai ales în bucătăria italiană. Fiind mai puţin robust decât seminţele, polenul trebuie adăugat în mâncăruri la sfârşit, chiar înainte de a fi servite.

(M. T.)
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *