Actualitate

Filat, Lupu, Ghimpu şi Voronin vor sărbători împreună

Liderii Alianţei vor asista împreună la parada militară, dar nu şi la depunerea de flori

Conform tradiţiei formate de-a lungul anilor, de Ziua Independenţei, preşedintele ţării depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare împreună cu premierul. Deşi avem confirmarea că cei trei lideri AIE vor participa la eveniment, Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului, a refuzat să confirme participarea lui Vlad Filat la depunerea de flori în dimineaţa de 27 august împreună cu Marian Lupu. „Programul premierului Filat va fi foarte încărcat, dar la sigur premierul va participa la evenimentele dedicate celor 20 de ani de independenţă”, a declarat Volniţchi.

Referitor la programul preşedintelui interimar, Marian Lupu, după ce va participa la depunerea de flori de la ora 9.00 şi la parada militară de la o ora 10.00, va depune flori la ora 11.40 la monumentul Maica Îndurerată de la Complexul memorial „Eternitate", iar la 18.00 va organiza o recepţie pentru reprezentanţii oficiali ai altor ţări în R. Moldova.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, va participa şi el la depunerea de flori şi la parada militară, după care va vizita o expoziţie de turism de pe Aleea Clasicilor. „De băut nu beau, la soare nu stau. Regret că voi sărbători Ziua Independenţei într-un stat cu o treime din teritoriu ocupat de armata rusească”, a declarat Ghimpu.

Cine va sosi în „ţara de succes” pe 27 august?

Se pare că nu ne va vizita nimeni de Ziua Independenţei. Deşi invitaţii oficiale au fost expediate aproape la toţi şefii de state din lume, inclusiv preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi şefului de la Casa Albă, Barack Obama, „până la acest moment nimeni dintre liderii invitaţi nu a confirmat prezenţa pe 27 august”, a spus viceprim-ministrul Mihai Moldovanu. Confirmarea vizitelor era aşteptată până pe 20 august. Contactaţi telefonic de TIMPUL, responsabili de protocolul din Ziua Indepenţei au declarat că „la acest moment, se ştie cum stau lucrurile, dar, deocamdată, nu vă putem spune nimic”, ceea ce ne face să credem că vom sărbători Ziua Independenţei fără reprezentanţi de frunte ai Uniunii Europene, SUA sau Rusiei.

De la Tiraspol: „Ce sărbătoriţi pe 27 august?”

„Başkanul UTA Gagauz-Yeri, Mihail Formuzal, este invitat la Sărbătoarea de la Chişinău în calitate de autoritate locală. Nu cunosc dacă a fost invitat cineva din Transnistria”, a adăugat Mihai Moldovanu.
Contactat de TIMPUL, un reprezentant al administraţiei lui Igor Smirnov din regiunea secesionistă a R. Moldova a întrebat mai întâi ce sărbătorim noi pe 27 august, apoi a menţionat că nu este la curent dacă a fost sau nu invitat Igor Smirnov la Chişinău. „Mai este timp până la 27 august”, a spus el.
Potrivit viceprim-ministrului Mihai Moldovanu, oficialii vor sta în secţiunile amplasate pe stânga şi pe dreapta scenei care se va afla pe scările din faţa Casei Guvernului. „Vor fi şase zone delimitate în stânga şi şase zone delimitate în dreapta scenei. Fiecare zonă va avea un anumit număr de invitaţi, fie că e vorba despre misiunile diplomatice, personalităţi notorii, veterani etc.”, a spus Mihai Moldovanu, menţionând că în total circa 1000 de persoane se vor putea afla în locurile special delimitate (vezi foto).

La festivitatea dedicată Zilei Independenţei, care va avea loc pe 26 august la Palatul Naţional, se vor întâlni toţi ex-preşedinţii R. Moldova şi liderii AIE pentru a adresa, fiecare dintre ei, un cuvânt de felicitare celor adunaţi în sală.

Potrivit comisiei de stat pentru organizarea manifestaţiilor dedicate Zilei Independenţei, evenimentul va fi deschis cu discursul premierului Vlad Filat, după care vor urma ex-preşedinţii R. Moldova Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi actualul preşedinte interimar Marian Lupu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *