Internațional

Finalul domniei lui Netanyahu. Naționalistul Naftali Bennett e noul premier al Israelului

La începutul lunii iunie, liderul opoziției din Israel, Yair Lapid, s-a apropiat de debarcarea prim-ministrului Benjamin Netanyahu și de formarea unui nou guvern după ce a fost de acord cu condițiile puse de mai multe partide, inclusiv unul condus de ministrul apărării, Benny Gantz, transmite Reuters citată de Agerpres.

Parlamentul Israelului a aprobat, duminică seară, învestirea noului Guvern, care va fi condus prin rotație, de Naftali Bennett şi Yair Lapid, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permanent prim-ministru.

Noul Cabinet guvernamental a primit 60 de voturi pentru și 59 împotrivă. Un deputat din cadrul Listei Arabe Unite (Ra’am) s-a abținut de la vot.

Imediat după vot, Benjamin Netanyahu, care a fost prim-ministru în ultimii 12 ani, a dat mâna cu Naftali Bennett, noul premier.

Conform acordului coaliției guvernamentale din Israel, Naftali Bennett, liderul alianței Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotație cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid. În prima etapă, de acum până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcția de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.

„Sunt aici pentru a munci în sprijinul israelienilor. Haosul trebuie să se încheie”, a afirmat Naftali Bennett, citat de cotidianul The Times of Israel. Naftali Bennet i-a mulțumit lui Benjamin Netanyahu pentru devotamentul arătat pentru Israel.

În afară de formaţiunile Yesh Atid (liberală), Yamina (dreapta) și Lista Arabă Unită (Ra’am), la coaliția guvernamentală participă alianța Albastru & Alb (centru), Partidul Muncii (centru-stânga), Yisrael Beytenu (dreapta), Noua Speranță (centru-dreapta) și Meretz (centru-stânga).

Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud (dreapta), a criticat vehement noua coaliție guvernamentală.

„Nu veţi putea reduce la tăcere alegătorii Likud, membrii mișcărilor Haredi și pe cei de dreapta. Și nu mă veți putea reduce la tăcere pe mine”, a declarat Benjamin Netanyahu, avertizând că va ajunge din nou la putere în curând.

„Publicul nu va uita această fraudă uriașă, cea mai mare fraudă din istoria Israelului”, a adăugat Netanyahu, acuzându-l pe Naftali Bennett că exclusese o alianță cu Yair Lapid înaintea ultimului scrutin parlamentar.

„Eu mă aflu aici în numele milionului de israelieni care au votat cu Likud sub conducerea mea şi a altui milion de israelieni care au votat cu partide de dreapta ştiind că se vor alătura unui guvern condus de mine”, a precizat Benjamin Netanyahu, subliniind că va continua să fie în slujba cetățenilor israelieni.

Benjamin Netanyahu a generat controverse politice în Israel, în contextul în care este judecat pentru presupuse acte de corupție. Partidul condus de Benjamin Netanyahu, Likud (dreapta), s-a clasat pe primul loc în cel mai recent scrutin legislativ din Israel, însă fără a avea majoritate parlamentară. Benjamin Netanyahu a deținut funcția de premier al Israelului din 2009, dar, anterior, a mai fost prim-ministru în perioada 1996-1999, potrivit Aleph News.

 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.