Timpul Liber

Florentin Leancă: „Mă reprezintă urmele și umbrele”

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova din 2001. Din același an, până în 2009, este vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici. În prezent, este profesor la Colegiul de Arte Plastice „A. Șciusev”.

De-a lungul carierei sale, Florentin Leancă a realizat peste 150 de lucrări. Face pictură abstractă, iar în ultimul timp tinde spre un impresionism realist. A pictat orașul vechi. „Mi-au atras atenția casele vechi, care au dispărut și pe care le-am imortalizat în imagini. A fost marea mea dorință de a demonstra că avem un oraș vechi și frumos care trebuie prețuit. Din păcate, casele vechi dispar și aceasta se întâmplă sub ochii noștri, în pofida faptului că factorii de decizie la nivel central și local declară că fac totul pentru a păstra Chișinăul vechi”, afirmă pictorul.

Florentin Leancă a participat la mai multe expoziții reprezentative din R. Moldova, România, Italia și alte țări. În 2001 ia Premiul „Virtuosus” pentru originalitate în creație, iar în 2002 – Premiul pentru tineret al UAP din Moldova. Anul 2006 îi aduce Premiul „Dan Hatmanu”, pentru pictură la Salonul Național de Artă N. Tonitza, ediția VIII din Bârlad, România.

În 2000, la Sala cu Orgă a avut prima expoziție personală, iar în 2011, la Centrul Expozițional „C. Brâncuși” – expoziția cu genericul „Urme și umbre”. „Titlul expoziției mi-a venit de la o lucrare. Am pictat un câine din curtea mea care mă întâmpina când veneam acasă. L-am observat de mai multe ori cum se încălzea pe capacul de canalizare. I-am pus pe pânză urmele și umbrele care mă reprezintă. A fost o ecuație expozițională deosebită pentru mine”, ne spune Florentin Leancă.

Deși a studiat arta decorativă, în prezent este preocupat de pictură și imprimeu (batic). De asemenea, a realizat mai multe schițe grafice: portretele lui Haralambie Moraru, Arcadie Suceveanu, Eugen Cioclea, Gicu Chiriță, Tudor Braga ș.a.

„Din păcate, arta plastică la noi nu este promovată, așa cum se întâmplă în România, Rusia, Țările Baltice, bunăoară. Acolo există galerii unde îți poți expune lucrările. Noi, însă, nu avem posibilitate de a ne încadra plenar în circuitul valorilor plastice”, constată cu regret artistul plastic.

„În răstimpul avansării pe treptele învățământului artistic – de la cel mediu până la cel superior -, Florentin Leancă și-a relevat calitățile și capacitățile creatoare prin curajul de a participa la manifestările de anvergură. De la început se face remarcat prin orientarea către originalitate în configurarea lucrărilor, grație includerii în structura limbajului său plastic, a modalităților netradiționale de exprimare”, remarca, într-un articol, criticul de artă Tudor Braga.

Florentin Leancă vrea să ne bucure în curând cu o nouă expoziție, la care va expune lucrării originale, realizate în ultimul timp.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *