FMI: Kazahstanul, Rusia și Turcia și-au majorat rezervele de aur
Rusia și Turcia și-au extins de asemenea rezervele de aur în noiembrie, la 44,78 milioane de uncii și, respectiv, 16,39 milioane de uncii.
Băncile centrale cumpără metalul prețios după ce prețul unciei de aur scăzut luna trecută cu 6,8%, investitorii anticipând că Rezerva Federală a SUA (Fed) va majora în decembrie rata dobânzii.
‘Tendința de majorare a achizițiilor de aur va continua. Statele emergente, cum ar fi Rusia, China și Kazahstan, au nevoie pe termen lung să-și majoreze rezervele de aur din motive strategice’, a apreciat analistul Feifei Li, de la Barclays Plc.
Băncile centrale și alte instituții și-au majorat achizițiile de aur în trimestrul trei din 2015 la un nivel ridicat record, pentru a-și diversifica activele, se arată într-un raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC). Kazahstanul are aproximativ 27% din rezervele sale în aur, în timp ce Rusia are 13% și China aproximativ 2%. Cel mai ridicat nivel se înregistrează în SUA — 73%.
În 3 decembrie, uncia de aur a scăzut la 1.046,44 dolari, cel mai redus nivel înregistrat din februarie 2010. Marți, uncia de aur se tranzacționa la 1.077,95, conform datelor Bloomberg.
Prețul aurului, o valoare de refugiu în perioade de turbulențe economice, a scăzut semnificativ în ultimele luni și este departe de recordul de 1.921 dolari pe uncie stabilit în luna septembrie 2011. Analiștii sunt de părere că printre motivele care stau la baza scăderii prețului aurului se numără aprecierea dolarului și scăderea cererii de aur pe piața din Asia.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!