Economie

FMI, verdict sumbru pentru economia globală: Stagnare permanentă şi epuizare

Oficialii Fondului susţin că nu se întrevede prea curând o revenire la o creştere economică dinamică, cauzele amortirii globale fiind îmbătrânirea populaţiei din emisfera nordică şi stagnarea procesului de inovaţie.

Studiile experţilor FMI arată că la nivel global s-a înregistrat o reducere persistenţa a indicatorilor de creştere economică încă din perioada crizei economice din 2008 şi nu se observă semne de revenire la normal, ceea ce reprezintă o diferenţa majoră în tiparele istorice, relatează cotidianul The Telegraph.

Sub ameninţarea unor noi crize

Sistemul economic global dă semne clare de boală, find tot timpul ameninţat de declanşarea unor noi crize financiare, în timp ce autorităţile se arată incapabile de a găsi soluţii de prevenire a acesteia.

Este neclar ce ar trebui făcut pentru evitarea noilor crize, indicatorii de îndatorare fiind deja la un nivel record, în timp ce băncile centrale par să fi rămas fără "muniţie", arată studiul FMI.

Fără vlagă

"Potenţialul redus de creştere economică face dificilă sarcina de reducere a datoriei publice şi private", se arată în Proiecţia Economică Mondială realizată de FMI pentru săptămâna viitoare.

"Această poate fi asociată un un echilibru redus al ratelor reale ale dobânzilor", se mai arată în document.

Economia globală este posibil să înregistreze un nivel anemic de creştere economică de doar 1,6% în următorii cinci ani, insuficient pentru a rezolva problema datoriilor publice făcute în perioada de criză.

Indicatori nerealişti

FMI susţine că bursele globale s-au dovedit nerealiste în aşteptări, afişând cotaţii maxime, în ciuda scăderii de 25% înregistrată de investiţii din 2008 şi până în prezent.

În principal, cheltuielile cu echipamente moderne şi programe software au fost diminuate în această perioada. "Acest fapt este îngrijorător, deoarece investiţiile în afaceri sunt esenţiale pentru susţinerea capacităţii de producţie viitoare a economiei", afirmă experţii Fondului.

"În unele ţări, nivelul scăzut al investiţiilor a contrastat flagrand cu exuberanţa de pe burse, sugerând o posibilă deconectare în asumarea riscurilor economice şi financiare", se mai arată în studiul FMI.

Soluţia: deblocaţi capitalul!

O speranţă de redresare a economiei mondiale îl constituie creşterea investiţiilor în activele aflate în plină expansiune, fapt care ar permite fundamentelor economice să ajungă la acelaşi nivel cu piaţă. Dar, pentru acest lucru este nevoie de reluarea urgenţă a programelor de investiţii guvernamentale în infrastructură şi cercetare pentru a debloca capitalul şi a stabili un circuit virtuos al banilor în economie.

FMI se arată şi împotriva folosirii la nesfârşit a programelor de relaxare cantitativă, afirmând că această formă de stimul are că efect creşterea preţurilor activelor şi, în manieră folosită în prezent, se dovedeşte doar un instrument nepotrivit pentru economia reală.

Statele Unite şi Europa au dat tonul

Declinul a început încă de acum un deceniu şi jumătate în Statele Unite şi Europa, unde productivitatea a înregistrat o scădere de la 0,9% la 0,5% înainte de prăbuşirea sistemului financiar în 2011. Economiile emergente au intrat în acelaşi joc vicios preferând să se bucure de avantajul unei creşteri economice rapide fără un proces de dezvoltare constanţa.

Faptul acesta a forţat Fondul Monetar să revizuiască în scădere prognozele de creştere economică globală încă din 2011.

Productivitatea în economiile emergente s-a prăbuşit de la 4,25% la 2,25% încă din perioada crizei băncii Lehman Brothers în 2008, prognoza actuală indicând o scădere a gradului de productivitate pe viitor, că urmare a atingerii barierelor tehnologice.

Multe dintre aceste ţări au nevoie de reforme radicale ale pieţei muncii şi sectorului de producţie şi de o curăţare a sistemelor legislative stufoase.

Avans depăşit

Raportul constată că avansul dat de era computerelor şi a internetului a fost deja depăşit de lumea modernă, pentru viitor fiind aşteptate doar puţine avantaje oferite de sistemele de cercetare din cadrul universităţilor. În plus, fenomenul de îmbătrânire al populaţie aruncă o umbră şi mai sinistră asupra dinamicii economiei globale. Populaţia activă va descreşte anual cu 0,2% în Germania şi Japonia până în 2020, din spate venind la fel de puternic Coreea de Sud şi China.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Europa de Est, unde vârstă înaintată a populaţiei este deja un fenomen îngrijorător.

Teorie disputată

Faptul că întreagă economie globală ar putea să îşi reducă turaţia motoarelor este o terie care stârneşte destule controverse.

Ben Bernake, fostul preşedinte al Rezervei Federale, consideră că economia Statelor Unite se va restarta în mod natural, aşa cm a mai făcut-o şi în trecut.

Bernake consideră că pesimiştii din ziua de azi uită exemplu Marii Crize Economice din anii ’30, perioada în care Alvin Hansen a lansat teoria stagnării seculare, folosind aceleaşi argumente că şi experţii FMI.

Hansen a trăit îndeajuns de mult pentru a prinde trei decenii de progres înregistrat după sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, mai spune fostul şef al Rezervei Federale.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *