Finanţe

Fondul pentru Eficienţă Energetică a aprobat circa 250 de proiecte timp de 3 ani

La fel, este vorba şi despre proiecte de iluminat stradal în mai multe localităţi. Datele au fost prezentate în cadrul audierilor publice desfăşurate de Comisia parlamentară administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, transmite IPN.

Directorul FEE, Călin Negură, a declarat că acestea au fost selectate din 1300 de dosare, prezentate în cadrul celor şase apeluri de propuneri de proiecte, anunţate de FEE. Valoarea totală a acestor proiecte constituie 575 de milioane de lei, din care contribuţia FEE este de circa 417 milioane de lei. „Având în vedere angajamentele de finanţare asumate de FEE în baza proiectelor aprobate şi resursele transferate din buget în perioada 2012-2013 deficitul constituie 120 de milioane de lei. În perioada 2014 – 2015 transferuri de la bugetul de stat în FEE nu au fost efectuate” a notat Călin Negură.

Totuşi, directorul FEE a menţionat că nu este o situaţie critică, deoarece implementarea proiectelor finanţate durează circa 2 ani, iar fiecare beneficiar cu care FEE semnează contractul de finanţare a proiectului valorifică, în primul rând, mijloacele financiare din contribuţia proprie a instituţiei publice, care constituie 20% – 25%. Potrivit lui, pentru proiectele aprobate au fost debursate din FEE 159 de milioane de lei, din cele alocate în bugetul de stat în anii 2012-2013. În 2015 au fost semnate angajamente de 159,5 milioane de lei, debursările au constituit 98,6 milioane lei. „În prezent pe conturile FEE se află 144 de milioane de lei. Pe parcursul anului curent prognozăm debursări în sumă de 200 de milioane de lei, având în vedere că majoritatea proiectelor aprobate pentru finanţare se află în faza principală de implementare”, a declarat Călin Negură.

Din cele 256 de proiecte aprobate pentru finanţare, 60 au fost finalizate. În acest context directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, a menţionat că instituţiile publice atât centrale, cât şi cele din teritoriu s-au convins de importanţa unor astfel de proiecte. „Republica Moldova s-a angajat către anul 2020 să asigure o acoperire a consumului de energie pe baza proiectelor de eficienţă energetică şi energiei din surse regenerabile. Este un obiectiv real. În prezent acest indicator a atins cifra de 13%, dintre care 12,7% sunt proiecte de schimbarea a combustibilului, utilizat la încălzirea spitalelor, grădiniţelor, ce le aduce mari economii”, a declarat Mihail Stratan.

Deputaţii au adresat mai multe întrebări, care s-au referit în principal la posibilitatea de reducere a termenului de implementare a proiectelor de eficienţă energetică şi promovare a energiei din surse regenerabile, termenul de recuperare a investiţiilor, acesta fiind , de exemplu în opinia deputatului Grigore Cobzac foarte mare-7 ani. De asemenea, deputaţii au recomandat, luând în consideraţie că Parlamentul a adoptat recent Legea cu privire la promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, să fie revăzut cât mai repede posibil Regulamentul de activitate a FEE şi alte documente, care ar urgenta procesul de implementare a proiectelor, finanţate din FEE etc.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *