CSI / Rusia

Forţele ruse de ocupaţie nu au tancuri capabile să reziste rachetelor Javelin. T-80UM2 „a cazut” pe front în Ucraina

Mai multe publicaţii mass-media ucrainene precizează, pe baza informaţiilor disponibile de surse deschise, că forţele armate ruse aveau în dotare un singur tanc T-80UM2 „Black Eagle”.

Potrivit analiştilor militari ai publicaţiei Defense Express, acest tanc a fost echipat sistem de protecție activă (APS) Drozd.

De asemenea, soldații forțelor armate ucrainene au capturat unul dintre cele mai rare tancuri ale armatei ruse – T-80UK.

T-80UK este o modernizare specială a tancului T-80U, care este destinată comandantului unității de tancuri. Au fost fabricate doar câteva unități ale lui T-80UK.

În imaginea de mai sus avem un T-80UM2 echipat cu sistemul de protecție activă (APS) Drozd. Dar, după cum putem observa, acest sistem de protecție activă nu şi-a făcut treaba şi nu este atât de eficient pe cât îl lăudau ruşii.

Drozd este un sistem de protecție activă (APS) dezvoltat în Uniunea Sovietică , conceput pentru creșterea protecției tancurilor împotriva rachetelor antitanc și a RPG -urilor.

După cum precizează publicaţia militară ucraineana ArmyInform, convoiul militar din care făcea parte şi versiunea prototip a tancului T-80 ar fi fost distrus cu sisteme de rachete antitanc Javelin sau cu drone Bayraktar TB2. Alte surse mass-media susţin că tehnica militară rusă a căzut în bătaia artileriei ucrainene.

Publicaţia Defense Express susţine că înșuși rușii au considerat tancul T-80UM2 „Black Eagle” ca un vehicul experimental de luptă, un precursor al „T-14 Armata”.

Dacă informaţi se confirmă şi forţele ruse de ocupaţie chiar au folosit în Ucraina o versiune prototip a tancului T-80, acest aspect dovedește încă o dată că militarii ruşi înregistrează pierderi uriaşe în materie de tehnică militară.

După cum menţionează publicaţia Defence Blog, tancul T-80UM2 a fost observat în Belarus înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Astfel, T-80UM2 a fost prezentat disrect, în toamna anului trecut, de canalul TV Zvezda al Ministerului rus al Apărării, participând la exerciţiul militar Zapad-2021, organizat în Belarus.

T-80UK se poate alătura acum sutelor de vehicule blindate ruseşti, capturate de militarii ucraineni

Anterior, într-o scurtă analiză, am precizat că sute de vehicule militare ruseşti, printre care multe tancuri T-72 şi T-80, care au fost capturate de militarii ucrainenei și vor fi reparate de către industria ucraineană de apărare şi oferite mai apoi Forţelor Armate Ucrainene.

Forțele armate ale Ucrainei folosesc deja și vor continua să folosească și mai multe vehicule blindate capturate de la forţele ruse de ocupaţie. Mare parte din tehnica militară capturară de către militarii ucrainene a fost abandonată pe câmpul de luptă din lipsă de combustibil sau în urma unor confruntări militare – militarii ruşi renunţând să mai lupte.

Potrivit analiştilor militari independenţi de la Oryxspioenkop.com – care în aceste zile au creat o bază de date cu toată tehnica militară rusă capturată şi distrusă pe teritoriul Ucrainei – peste 500 de vehicule militare ruseşti au fost capturate, dintre care peste 100 de tancuri (în special T-72 şi T-80 în diferite versiuni, dar şi T-90).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *