Forumul Românilor de Pretutindeni, de bine și de mai bine
Evenimentul a reunit lideri ai comunităților românești din întreaga lume, dar și o serie de importanți oameni din administrație și funcționari de stat.
Îmi e greu să vin cu obiecții sau critici privind organizarea evenimentului, întrucât am rămas cu impresia că tot ce a depins de organizatori a fost îndeplinit cu brio. Cele două „inovații” față de abordarea uzuală a instituțiilor, respectiv colaborarea cu o companie privată de consultanță, cât și mediul de desfășurare a activităților într-un hotel bine echipat au fost binevenite.
Totuși este necesar ca formatul forumului să fie schimbat în viitor, întrucât e loc de o maximalizare a rezultatelor și de valorificarea prezenței rare în același loc a unor lideri de comunități românești din întreaga lume.
Consider că ar fi mai eficient ca evenimentul să fie împărțit în trei compartimente, respectiv: diaspora, românii din jurul granițelor, R. Moldova. Am încrederea că o asemenea restructurare ar genera discuții mai specifice, mai profunde și mai orientate către obiectivele noastre comune. S-a văzut zilele acestea că problemele, soluțiile, necesitățile și așteptările românilor din cele trei zone diferă considerabil, în virtutea unor realități trecute și prezente. Iar comasarea tuturor într-un singur coș a generat frustrare, suprasolicitare și demotivare. Și e păcat, dacă ținem cont de eforturile depuse atât de către organizatori, cât și de către participanții veniți din toată lumea.
Sigur, e important ca românii să se cunoască între ei, oriunde ar locui. Prin urmare, nu decuplarea totală a celor trei compartimente ar fi soluția, ci doar una parțială. De exemplu, o cale ar fi organizarea unui forum de șase zile, unde primele două ar viza exclusiv diaspora, următoarele două – românii din jurul granițelor, iar ultimele – R. Moldova. Chiar dacă asta ar presupune costuri și eforturi mai mari, forumul și-ar îndeplini scopul de a reuni, consulta și soluționa problemele comunităților românești reprezentate la eveniment, fără a genera efectele adverse menționate mai sus.
Ar fi binevenită și decuplarea forumului în sine (unde reprezentanții DRP și ai statului e bine să fie prima vioară în raport cu participanții) de seminar/training (unde în mod firesc, trainerii se situează în prim-plan, în baza unor chestiuni necesare, dar înguste și tehnice). Din câte înțeleg, asta ar fi și intenția asumată de Departament în următoarea perioadă, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Este de remarcat că există intenții clare de schimbare a paradigmei „după-urechiste” în care s-a acționat ani la rând, culminând cu acel raport al Curții de Conturi care a arătat că aproape un milion de euro au fost dați fără o evidență clară. De exemplu, fiecare carte, CD sau insignă cu tricolor primite au necesitat o semnătură pe o listă de evidență.
În ceea ce ne privește, m-am întristat să văd că m-am numărat printre puținii români moldoveni din RM prezenți la forum. Asta în ciuda faptului că, din câte mi s-a spus, au fost expediate invitații tuturor participanților de anul trecut, iar mulți dintre participanți, inclusiv persoana mea, au trimis ei înșiși solicitări de a fi prezenți, fiind acceptați. Au mai fost un director de editură, o fostă colegă de liceu din „Gh. Asachi”, care a ajuns să reprezinte studenții români din Geneva (!), o tânără jurnalistă de la Radio Moldova Tineret, o tânără jurnalistă freelancer, o tânără geopolitolog de la SNSPA și un tânăr jurnalist din Strășeni. Sper doar ca absența lor de la forum să nu se traducă și într-o neimplicare în proiectele transfrontaliere românești din următoarea perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!