Justiție

Fosta magistrată, învinuită în dosarul Laundromatului rusesc, pe cale să revină în funcţie. Decizia Curţii de Apel Chişinău

Fosta magistrată Liliana Andriaş, învinuită în dosarul Laundromatului rusesc, ar putea să îmbrace din nou mantia de judecător după mai bine de 8 ani. Curtea de Apel Chişinău a anulat o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 2014, prin care nu a fost admis transferul judecătoarei Andriaş de la Judecătoria Economică, care a fost desfiinţată, la Judecătoria Chişinău, transmite Anticoruptie.md.

„Se obligă Consiliul Superior al Magistraturii să emită hotărârea prin care să admită cererea repetată a judecătorului Liliana Andriaș de transfer şi să propună repetat Preşedintelui Republicii Moldova candidatura judecătorului Liliana Andriaș pentru numirea, prin transfer a judecătorului Judecătoriei Comerciale de Circumscripție în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău”, se menţionează în decizia Curţii de Apel Chişinău, făcută publică marţi.

În acelaşi timp, examinarea dosarului penal intentat pentru pronunţarea unei decizii contrar legii fostei magistrate Liliana Andriaş bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău de mai bine de 6 ani. Examinarea dosarului a fost reluată de la zero la începutul lunii septembrie a anului trecut.

Motivul pentru care examinarea dosarului a fost reluată de la început a fost repartizarea unui alt judecător, Elena Ungureanu, după decesul magistratului Igor Baţalai. Prima şedinţă de judecată, „de pregătire a cauzei pentru examinare”, a avut loc la data de 14 septembrie. Ulterior, au fost programate 5 şedinţe de judecată, toate fiind amânate.

Iniţial, dosarul de învinuire a Lilianei Andriaş a fost repartizat magistratei Daria Şuşchevici, prima şedinţă fiind programată pentru data de 10 februarie 2017. După trei şedinţe, judecătoarea Şuşchevici a emis o încheiere, la 23 februarie 2017, privind „trimiterea dosarului instanţei competente”.

Ulterior, dosarul a fost repartizat judecătorului Igor Baţalai, iar prima şedinţă a fost numită pentru 2 octombrie 2018. În total, au fost programate 24 de şedinţe, majoritatea din ele fiind amânate. La 28 iunie curent, magistratul Baţalai s-a stins din viaţă.

Fosta judecătoare Liliana Andriaş se regăseşte în lista celor 16 magistraţi reţinuţi în toamna anului 2016 pentru pronunţarea deciziilor controversate în dosarul spălătoriei ruseşti. În aprilie 2022, Judecătoria Chişinău a obligat statul să-i plătească fostei magistrate 19 mii de lei pentru cele 19 zile de arest preventiv în Penitenciarul nr.13, pentru că a fost deţinută în condiţii inumane şi degradante.

Andriaş a solicitat despăgubiri şi pentru perioada în care s-a aflat în Izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, însă cererea i-a fost respinsă.

Fosta magistrată Liliana Andriaş s-a regăsit în avocatură.

Din lista celor 16 magistraţi reţinuţi în dosarul Laundromat, justiţia a emis sentinţe doar în privinţa a trei. Igor Vornicescu şi Serghei Lebediuc au fost recunoscuţi vinovaţi, dar au fost eliberaţi de răspundere penală pentru că a intervenit termenul de prescripţie, iar Ghenadie Bîrnaz a fost achitat.

Sursa: Anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *