Internațional

Fostul comandant al Armatei SUA în UE:„Președintele Putin este rău, dar nu cred că este sinucigaș”

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul Ben Hodges, a comentat apelul mai multor foști și actuali oficiali americani către președintele Joe Biden, prin care îndeamnă să furnizeze Ucrainei toate armele necesare, inclusiv rachete ATACMS pentru sistemele HIMARS MLRS, care pot lovi la o distanță de până la 300 de kilometri.

Astfel, potrivit lui Hodges, este important ca forțele de apărare ucrainene să treacă în sfârșit la contraofensivă, iar pentru aceasta trebuie mai întâi să distrugă logistica Rusiei, a spus Hodges la ICTV.

„Ceea ce provoacă cele mai multe daune este artileria rusă și rachetele de croazieră rusești care sunt lansate din aeronave sau de pe navele flotei din Marea Neagră. Deci, Ucraina are nevoie de capacitatea de a lovi acele ținte înainte de a putea ucide mai mulți civili nevinovați.

„De aceea este atât de important să creăm condițiile pentru ca Ucraina să lanseze în cele din urmă o contraofensivă. Și asta necesită distrugerea logisticii ruse, astfel încât rușii să nu poată reacționa. Prioritatea pe care o aud de la prietenii mei ucraineni este sistemele cu rază lungă, de înaltă precizie despre care vorbim. Asta putem oferi în număr mare, nu în număr mic, ci în număr mare”, a remarcat generalul, transmite Ziare.com.

De asemenea, acesta crede că administrația președintelui SUA face o greșeală atunci când susține că reținerea de a furniza Ucrainei rachetele necesare este o încercare de a evita o nouă escaladare a războiului cu Federația Rusă.

„Cred că tot ceea ce facem poate provoca Rusia. Pentru că Rusia nu mai poate face nimic. Poate continua să tragă, să tragă cu artileria și să distrugă ucraineni nevinovați. Nu poate lansa o nouă ofensivă. Următorul pas este să folosească arme nucleare. Dar nu cred că acest lucru este probabil pentru că ar oferi Rusiei un avantaj zero. Cred că președintele Putin este rău, dar nu cred că este sinucigaș”, a mai conchis Hodges.

Publicația Politico scrie că sprijinul militar pentru Ucraina din Europa a scăzut treptat din aprilie, iar în iulie țările UE nu ne-au făcut deloc noi „promisiune militare”.

Rusia continuă bombardamentele

Ocupanții ruși au deschis focul asupra oraşului ucrainean Harkov, la primele ore ale zilei de vineri, 19 august, explozii fiind semnalate în mai multe cartiere.

Potrivit primarului Ihor Terehov, ruşii au lansat rachete asupra cartierelor Kiev, Osnoviansk și Nemişliansk, lovind un bloc de locuinţe. Deocamdată, nu există informaţii despre eventuale victime, însă primarul a subliniat că un incendiu a izbucnit pe teritoriul uneia dintre zonele bombardate.

Vă amintim că ocupanții ruși au atacat Harkovul şi miercuri seară, lovind cu rachete un bloc din cartierul Saltivka. 17 persoane au fost ucise şi 42 au fost rănite în atacul respectiv. Multe dintre victime erau persoane în vârstă și cu dizabilități.

Rusia bombardează constant frontul nord-estic din Harkov pentru a imobiliza forțele ucrainene și a le împiedica să fie folosite pentru contraatacuri în alte regiuni, apreciază vineri ministerul britanic al apărării, potrivit Reuters.

Harkov, care se află la aproximativ 15 km de liniile de front rusești, a fost bombardat în mod constant de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, deoarece se află în raza de acțiune a majorității artileriei rusești, au precizat serviciile secrete militare britanice în evaluarea de vineri dimineață.

17 persoane au fost ucise și 42 au fost rănite în două atacuri rusești la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, miercuri și joi, a declarat guvernatorul regional ucrainean.

Rusia neagă în continuare că a vizat în mod deliberat civili în ceea ce numește o ”operațiune militară specială” în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *