Internațional

Fostul comandant al grupării Wagner care a fugit în Norvegia – arestat

Andrei Medvedev, fostul comandant al grupării de mercenari Wagner care a fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile, a fost arestat de autoritățile norvegiene în baza legii privind imigraţia, a anunţat luni poliţia norvegiană, citată de Reuters și Hotnews.

„Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigraţia şi ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intraţi ilegal” în ţară, a precizat Jon Andreas Johansen, un responsabil al poliţiei însărcinat cu imigraţia, într-un email către AFP.

Poliţia nu a vrut să precizeze motivele exacte ale arestării sale şi nici să furnizeze alte comentarii.

Andrei Medvedev, în vârstă de 36 de ani, a trecut frontiera ruso-norvegiană în noaptea de 12 spre 13 ianuarie şi a cerut azil în ţara scandinavă, declarându-se pregătit, potrivit avocatului său, „să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război”, relatează sursele citate.

Bărbatul spune că a luptat în Ucraina sub uniforma Wagner timp de patru luni înainte de a dezerta în luna noiembrie, când organizaţia paramilitară condusă de Evgheni Prigojin, numit „Bucătarul lui Putin” i-ar fi prelungit contractul împotriva voinţei sale.

Fostul comandant al mercenarilor Wagner ar fi trecut frontiera cu ajutor

Ca potenţial martor preţios pentru a face lumină asupra brutalităţii grupului paramilitar în Ucraina, acesta este sub supravegherea autorităţilor norvegiene de la sosirea în ţară, într-un loc ţinut secret.

Potrivit unor experţi, Medvedev nu ar fi putut trece frontiera, care este păzită strict, fără ajutor.

El a mai dat asigurări că a trecut graniţa clandestin pe jos, la Pasvik, râu îngheţat în prezent care marchează frontiera ruso-norvegiană, sub gloanţele gardienilor ruşi porniţi pe urmele sale cu câini.

Într-un amplu interviu acordat în luna decembrie, când încă se ascundea în Rusia, jurnaliștilor de la The Guardian, Medvedev s-a declarat șocat de unele dintre brutalitățile la care a asistat în gruparea militară.

Printre multe altele, el le-a mai spus jurnaliștilor britanici că are cunoștință despre executarea a cel puțin 10 luptători ai grupării militare din cauza faptului că au refuzat să urmeze ordinele și că la unele dintre execuții a asistat personal.

„Comandanții i-au dus într-un poligon și ei au fost împușcați în fața tuturor. Uneori era împușcat unul, alteori erau împușcați în perechi”, mai susține Andrei Medvedev, adăugând că acest lucru „ne-a șocat până în măduva oaselor, a fost atât de halucinant”.

Publicația britanică a publicat acest interviu abia după ce fostul mercenar a reușit să treacă în Norvegia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *