Actualitate

Fostul democrat Vladimir Cebotari și câteva persoane „importante” în vizorul ANI. Ce au comis?

În perioada 14 – 18 martie 2022, Autoritatea Națională de Integritate a inițiat controlul averii pe numele fostului deputat din Parlamentul Republicii Moldova, care a deținut și funcția de Ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

În verificarea averii este vizată și o judecătoare din cadrul Judecătoriei Chișinău, Svetlana Vîșcu, dar și un funcționar public cu statut special din cadrul Direcției Regionale Nord a Poliției de Frontieră.

Primarul orașului Cricova, municipiul Chișinău, primarul satului Baurci – Moldoveni, raionul Cahu și un director de gimnaziu sunt anchetați pentru posibile conflict de interese admise în funcția publică.

În 11 cazuri, inspectorii de integritate au stabilit încălcări pe avere, conflicte de interese și incompatibilități de funcție. În controlul averii, s-au constatat nereguli și omisiuni în declarațiile pe avere în privința unui procuror din Procuratura Drochia și a unui judecător în Judecătoria, iar pe numele unui ex-deputat în Parlamentul RM s-a stabilit diferență substanțială în mărime totală de peste 450 de mii de lei, sumă ce riscă a fi confiscată.

Conflicte de interese au fost identificate la Directorul interimar al Spitalului raional Sângerei, unui primar din raionul Taraclia, unui consilier în Consiliul orășenesc Vulcănești, unui primar din r-nul Florești, unui ex-primar din r-nul Călărași și a unui ex-director de Liceu din UTA Găgăuzia.

În incompatibilitate de funcție s-a aflat un fost vice-guvernator al Găgăuziei și actual director al Moldova-Gaz, dar și un funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Nord al Serviciului Vamal.

Trei primari din raioanele Cantemir și Căușeni se vor alege cu câte o amendă pentru înncălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Pentru că nu și-a depus declarația de avere și interese personale, un consilier în Consiliul municipiul Edineț va fi la fel amendat.

Cauze contravenționale au fost pornite în privința unui șef de Direcție din cadrul Agenției Apele Moldovei și a unui consilier în Consiliul municipiul Edineț pentru că nu și-au depus declarațiile de avere și interese personale.

Un director de Centrul de sănătate și-a depus tardiv declarația de avere și interese personale și riscă să fie amendat. Pentru că nu și-au soluționat conflictele de interese și starea de incompatibilitate, inspectorii de integritate au pornit proceduri contravenținale pe numele unui consilier în Consiliul orașul Vulcănești, unui primar din raionul Florești și respectiv unui funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Nord al Serviciului Vamal.

Reprezentanții ANI au organizat 11 sesiuni de instruire online pentru circa 700 subiecți ai declarării. Totodată au fost oferite consultații telefonice la 630 apeluri, inclusiv 136 la Linia instituțională de informare. Pe portalul public al declarațiilor au fost depuse în perioada vizată circa 10 mii de declarații pe avere.

Sursa: Replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *