CSI / RusiaRăzboiUcraina

Fostul șef al trupelor NATO în Europa: Trupele ruse vor fi „epuizate” până la sfârșitul acestei ierni

Amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al Forțelor Aliate în Europa, afirmă că trupele ruse angajate în războiul din Ucraina vor fi „epuizate” până la sfârșitul acestei ierni.

Într-o intervenție la o emisiune matinală difuzată de postul de radio WABC 770, amiralul Stavridis apreciază că soldații ruși vor fi „măcinați” și „epuizați” până la sfârșitul acestei ierni.

În opinia sa, luptele sunt echilibrate, ucrainenii descurcându-se mai bine decât rușii pe teren, dar suferind pe cer. Stavridis nu exclude posibilitatea deschiderii negocierilor de pace în a doua jumătate a acestui an, pe fondul reducerii opțiunilor militare ale Moscovei și creșterii presiunilor internaționale asupra Kievului.

„Să insistăm cu toții pentru o negociere în a doua jumătatea anului 2023”, a declarat amiralul James Stavridis.

Declarațiile lui Stavridis survin după ce ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, le-a transmis americanilor că ajutorul primit de țara sa din partea lor nu este risipit.

„Este o investiție în lupta noastră comună pentru democrație”, a declarat Markarova în cadrul emisiunii „Face The Nation” de la CBS, potrivit The Hill.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că este periculos să subestimăm Rusia şi ambiţiile lui Vladimir Putin în războiul declanșat Ucrainei în 24 februarie, scrie Reuters.

„Au dat dovadă (rușii -n.r.) de o mare capacitate de a tolera pierderile şi suferinţa. Nu avem indicaţii că preşedintele Putin şi-a schimbat planurile şi obiectivele în Ucraina. Aşa încât este periculos să subestimăm Rusia”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de afaceri în Norvegia.

Duminică, șeful NATO a avertizat, într-un interviu acordat BBC, că țările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, în condiţiile în care Rusia nu dă semne că ar ceda.

Mobilizarea parţială ordonată în septembrie de președintele rus Vladimir Putin a arătat că Moscova nu are nicio dorinţă în prezent de a pune capăt războiului, a declarat Jens Stoltenberg. Sprijinul militar ar asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi ar forţa Rusia să se aşeze la masă şi să negocieze încetarea războiului, consideră şeful NATO.

„Forţele ucrainene au avut o perioadă propice timp de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, iar multe dintre ele se antrenează acum.

Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi, de asemenea, că este posibil să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a subliniat Stoltenberg.

Deşi nu pare să se întrevadă o încetare a ostilităţilor, Stoltenberg spune că NATO trebuie să se asigure că Ucraina rămâne într-o poziţie puternică, în cazul în care s-ar ivi perspectiva de negociere între cele două părţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *