Social

FOTO. Membrii echipajului SMURD Iași, decedați acum 7 ani într-un accident aviatic de la Haragâș, comemorați de IGSU

Cei patru membri ai echipajului SMURD Iași, decedați acum șapte ani într-un accident aviatic, au fost comemorați vineri, 2 iunie la Haragâș, raionul Cantemir, acolo unde a fost construit, aproape de locul tragediei, un memorial dedicat lor, potrivit Ziarul Național.

Elicopterul SMURD cu cei patru eroi la bord se îndrepta spre raionul Cahul pentru a prelua un pacient, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile s-a prăbușit în pădure și întregul echipaj de la bord, format din Doru Gavril, Voicu Socae, Mihaela Dumea și Gabriel Sandu, și-a pierdut viața.





Ceremonia solemnă de comemorare a început cu o slujbă religioasă, a continuat cu un minut de reculegere în memoria eroilor SMURD și cu discursuri ale oficalităților care au elogiat sacrificiul echipajului SMURD din Romînia care și-au dat viața pentru a salva cetățeni ai Republicii Moldova.

La evenimentul de comemorare a eroilor echipajului SMURD Iași căzuți la datorie au participat Andrei Cecoltan, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, colonelul Oprea Alexandru, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Marius-Ciprian Toth, ministrul plenipotenţiar al Ambasadei României în R. Moldova, Anca Corfu, consulul general al României la Cahul, Dan-Paul Iamandi, general-maior, inspector general al IGSU din România, Alexandru Călin, șef adjunct al Departamentului pentru situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne România, Cătălin-Paul Dache, general de flotă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI din România, colonelul Ionuţ Ciprian Grădinaru, inspector şef al ISU „Mihail Sturdza” din Județul Iaşi, Diana Cimpoeșu, profesor-doctor, medic-şef al Unităţii Primire Urgenţe SMURD Iaşi, angajați ai SMURD România, reprezentanți ai autorităților publice locale și localnici.

Participanții au depus flori la Memorialul dedicat memoriei eroilor căzuți la datorie în timpul realizării celei de-a 19 misiuni aero-medicale în stânga Prutului.

Datele IGSU arată că, de la lansarea, în 2014, a proiectului transfrontalier SMURD în Republica Moldova, salvatorii din România au efectuat 122 de misiuni aero-medicale transfrontaliere pentru transportarea cu elcopterul și salvarea cetățenilor Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *