FOTO. Victimele măcelului de la Baku din 20 ianuarie 1990 – comemorate la Chișinău
În scuarul de lângă Ambasada Republicii Azerbaidjan la Chișinău, a avut loc un eveniment de comemorare dedicat celei de-a 33-a aniversare a tragediei din 20 ianuarie – Ziua de Doliu Național. Ceremonia a început cu un minut de reculegere pentru cei care au decedat la 20 ianuarie 1990, apoi participanții au depus flori în fața standului dedicat memoriei victimelor tragediei, scrie Deschide.md.
La eveniment au participat azerii stabiliți în Republica Moldova, oficiali, personalități publice, șefi de misiuni diplomatice și organizații internaționale acreditate în Republica Moldova, șefi de departamente și direcții din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, reprezentanți ai organizațiilor evreiești ale diasporii țării, studenți și jurnaliști.
În discursul său, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, a declarat că 20 ianuarie este totodată, o zi de comemorare și de mândrie pentru poporul azer. Ambasadorul a menționat că Liderul Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev a fost cel are a oferit pentru prima dată evenimentelor din 20 ianuarie o evaluare politico-jurudică.
Diplomatul a remarcat că azerii și-au demonstrat tăria, curajul și patriotismul atât în urmă cu 33 de ani, la 20 ianuarie, cât și în timpul Războiului Patriotic de 44 de zile. Ambasadorul i-a informat pe cei prezenți despre lucrările de construcție și restaurare pe scară largă în teritoriile eliberate, despre planurile de întoarcere a refugiaților la casele lor, precum și despre declarația făcută de șeful statului azer cu referire la planul pentru întoarcerea azerilor pe pământurile lor istorice din Azerbaidjanul de Vest.
Luând cuvânt în cadrul evenimentului, deputatul Parlamentului Republicii Moldova și președinte grupului parlamentar de prietenie Moldova-Azerbaidjan, Vitalie Jacot, a condamnat crima comisă de autoritățile sovietice împotriva azerilor. El a remarcat similitudinile dintre soarta Moldovei și a Azerbaidjanului, care s-au confruntat cu separatismul pe teritoriile lor, și a subliniat că, pentru a preveni astfel de evenimente în viitor, acestea trebuie să fie evaluate în mod corespunzător din punct de vedere politic și juridic.
Consilierul Prim-ministrului Republicii Moldova pentru problemele Drepturilor Omului și Relații Interetnice, Nicolae Radița, a declarat în discursul său că guvernul moldovean condamnă ferm orice violență, teroare, care sunt îndreptate împotriva umanității. El a îndemnat să nu fie uitat trecutul comun dintre cele două țări și să se aprecieze și mai mult pacea și stabilitatea, în condițiile în care sunt cunoscute astfel de cazuri teribile.
Președintele Congresului Azerilor din Moldova, Elchin Bayramov, a menționat că 20 ianuarie este una dintre paginile sângeroase ale istoriei Azerbaidjanului, care a jucat un rol important în restabilirea independenței, unității și solidarității poporului azer. Dânsul a mai spus că milioane de azeri s-au adunat a doua zi în Piața Libertății, demonstrându-și astfel intransigența și curajul în fața călăilor sovietici.
Ambasadorul Turciei în Moldova, Uygar Mustafa Sertel, a declarat că patriotismul, voința și curajul de care au dat dovadă azerii la 20 ianuarie 1990 merită cel mai înalt respect.
Membrul activ al diasporei, poetul Yasin Seyidov, a menționat în discursul său că memoria victimelor din ziua tragediei va trăi pentru totdeauna în inimile tuturor azerilor.
La eveniment au participat și liderii organizațiilor de tineret din Azerbaidjan, aflați într-o vizită de lucru în Moldova.
Apoi, oaspeții au făcut cunoștință cu expoziția de fotografie organizată în scuarul de lângă Ambasadei Republicii Azerbaidjan, o cronică istorică a evenimentelor din 20 ianuarie 1990.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Dece nu explicatzi MACELUL ?????
Este foarte simplu. Azerii sunt cu turciii, armenii sunt cu rusii. Turcii ii sprijina militar pe azeri, rusii pe armeni. Ce nu ati inteles aici ?
Va multzumesc scumpa Doamna.
Insa despre ce macel este vorba.
Multzumiri pentru eventuale detalii.
Cordialement, TUN.