ExterneUcraina

FOTO. Zelenski cere Elveţiei, în Parlamentul elveţian, să autorizeze reexportarea de armament. Dreapta radicală îl boicotează şi-l acuză că vrea să atragă ţara în război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski cere Elveţiei să-i autorizeze pe aliaţii Kievului să transfere Ucrainei armament fabricat în această ţară, care refuză acest lucru, relatează News.ro.

”Ştiu că există o discuţie în Elveţia despre reexportarea de material de război. Este vital în protejarea şi apărarea Ucrainei”, a tunat Volodimir Zelenski joi, într-o alocuţiune în Parlamentul elveţian.

”Avem nevoie de armament pentru a restabili pacea în Ucraina şi pe teritoriul ucrainean”, a subliniat Zelenski, care s-a exprimat în ucraineană.

El a fost aplaudat în picioare, la sfârşitul discursului, care durat un sfert de oră.

Însă principala formaţiune elveţiană, UDC (dreapta radicală) a decis să nu participe la eveniment – în numele neutralităţii elveţiene.

Unii membrii UDC l-au acuzat pe Zelenski de faptul că vrea să antreneze Elveţia în război.

În mod istoric, Elveţia, o ţară cu 8,9 milioane de locuitori, întreţine o poziţie neutră.

Această bogată ţară alpină, care nu face parte din Uniunea Europeană (UE), a adoptat însă toate sancţiunile impuse de Bruxelles Moscovei, apreciind că sunt compatibile cu neutralitatea sa.

Însă o dezbatere pe tema reexportării materialului de război elveţian agită ţara de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

În pofida presiunilor exercitate de Kiev şi aliaţii acestuia, inclusiv Berlinul, Elveţia refuză să să autorizeze ţările care deţin armament fabricat în Elveţia să-l reexporte în Ucraina.

Acest dosar s-ar putea debloca.

Negocieri sunt în curs în Parlament, pentru ca Elveţia să autorizeze ţările care au cumpărat material de război elveţian să-l reexporte – în anumite condiţii.

Ţările cumpărătoare este necesar, astfel, să semneze în continuare o declaraţie de neexportare, însă aceasta poate fi limitată la o perioadă de cinci ani.

Însă vor putea reexporta numai ţări care nu încalcă grav drepturile omului şi numai dacă ţara de destinaţie foloseşte materialul respectiv în dreptul la autoapărare.

În acest sens, Războiul rus din Ucraina este necesar să fie denunţat de către Consiliul de Securitate al ONU sau de către două treimi ale Adunări Generale a ONU.

”Sursa distrugerii se află în afara frontierelor noastre, iar noi vrem să ne apărăm. Iar dacă voi ne protejaţi, conduceţi umea împotriva războiului”, a pledat Zelenski în faţa aleţilor helvetici.

El a îndemnat Elveţia să organizeze un ”summit al păcii”, însă fără să facă alte precizări.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *