ActualitateEconomie

Fructele și legumele din Turcia sunt pline de pesticide

Din cele 298 de probe de fructe și legume respinse de Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje ( SRAAF ), în primul trimestru al acestui an, 180 de probe au provenit din loturi originare din Turcia. Acestea reprezintă peste 60% din totalul probelor neregulamentare, relevă o cercetare efectuată de organizația agricultorilor spanioli, LA UNIÓ de Llauradors, care precizează că fructele și legumele turcești conțin reziduuri de pesticide neautorizate în U.E. sau peste nivelul maxim admis în U.E.

”În luna martie, creșterea probelor neconforme s-a accentuat. Dacă în februarie au fost 45 de probe neconforme, în martie numărul acestora a ajuns la 74. Citricele au fost produsul cel mai frecvent depistat cu urme de pesticide peste nivelul maxim admis sau interzise în U.E.: 108 interceptari. Pesticidul cel mai des detectat a fost metil clorpirifos, o substanta activă care este interzisă pe teritoriul european”, a declarat organizația într-un comunicat.

Carles Peris, secretarul general al LA UNIÓ de Llauradors, a acuzat că „datele sunt cu adevărat scandaloase și arată că importurile din Turcia ar trebui suspendate până la efectuarea unui audit foarte aplicat”. Încă de la începutul lunii martie, LA UNIÓ solicitase Comisiei Europene și guvernului Spaniei să oprească importurile de fructe și legume din Turcia. Organizația spaniolă a trimis scrisori către Direcția Generală pentru Sănătate, responsabilă pentru politicile UE privind sănătatea publică și siguranța alimentară, și către Direcția Generală Agricolă din Ministerul Agriculturii din Spania.

LA UNIÓ cere ca frecvența controalelor fizice efectuate asupra fructelor și legumelor turcești să crească la 50% și, de asemenea, să se pună capăt asimetriei tarifare, deoarece în timp ce Turcia exportă în UE cu un tarif de 20% , Spania trebuie să plătească un tarif de 54% pentru a exporta în Turcia. O altă posibilitate este suspendarea automată a importurilor din țări care nu au ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței de gen, cum este cazul Turciei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *