Actualitate

Fugarii Cavcaliuc și Platon vor rămâne fără averi?Marea Britanie îi va ajuta pe procurorii moldoveni să recupereze bunurile infracționale

Recuperarea bunurilor infracționale, aflate în jurisdicții de peste hotare, a fost subiectul discuțiilor dintre directorul CNA, Iulian Rusu, și o delegație de experți din Marea Britanie. Cele două părți au discutat modalitățile prin care bunurile care se află pe teritoriul englez și care aparțin unor persoane care se ascund de justiția din Republica Moldova să poată fi reîntoarse statului, scrie Anticoruptie.md.

„Ne interesează identificarea bunurilor acestora, precum și companiilor fantome înregistrate pe teritoriul Insulelor Britanice, unde, la fel, sunt ascunse produsele crimelor. Întregul proces ne ia foarte mult timp. Recent, Parlamentul ne-a oferit un instrument nou prin adoptarea legii privind judecarea cauzelor penale în lipsa persoanei și noi îl vom folosi. Dar avem nevoie de suport pentru a elimina unele bariere birocratice. Vrem o comunicare mai strânsă cu toți cei care ne pot oferi suport”, a menționat Iulian Rusu.

Cel puțin doi fugari notorii au fost identificați în Marea Britanie, unde trăiesc în huzur. Este vorba despre omul de afaceri Veaceslav Platon și fostul polițist Gheorghe Cavcaliuc.

Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. El a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului.

El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Biroul Interpol din Moldova l-a dat în căutare pe Gheroghe Cavcaliuc, după ce a refuzat repetat să se prezinte în fața procurorilor în urma citării sale într-un dosar de instigare la violență.

La începutul lunii septembrie 2021, fostul șef adjunct al IGP și lider al partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, anunța că și-a deschis o firmă la Londra, acolo unde a fugit și de unde nu dorește să răspundă în fața legii pe dosarele pornite de procurori pe numele său.

Cavcaliuc este cercetat penal într-un dosar de huliganism. El și-a îndemnat adepții partidului său, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), să îi arunce în față „verde de Paris” unui politician local, după ce acesta se vaccinase fără programare prealabilă împotriva COVID-19.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Hotii trebuie sa stea la puscarie, vama su justitia din Moldova e complice, de ce le-au dat voie banditilor sa paraseasca tara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *