Finanţe

Gas Natural Fenosa: datorii vs. venit. „Povara tarifelor este povara noastră”

Datele pentru anul curent prevăd o creștere a inflației, scumpirea nivelului de trai și, evident, a tarifelor la gazele naturale și energia electrică.

În acest context, cel mai mare furnizor de energie electrică a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) pentru majorarea prețului la energia electrică. Furnizorul cere o majorare cu până la 70 la sută.
 
Gas Natural Fenosa solicită majorarea tarifului la energia electrică, invocând motivul deprecierii leului în raport cu valutele internaționale pe parcursul ultimilor ani. În acest sens, săptămâna precedentă, reprezentanții companiei și cei din societatea civilă au participat la o serie de dezbateri publice privind majorarea prețului la energia electrică, compania motivând că suferă pierderi enorme.
Reprezentanții Fenosa insistă la ajustarea prețului, în timp ce ultima modificare a avut loc în mai 2012, când curentul electric s-a scumpit cu 10 la sută.

Reamintim, că agentul activează pe o mare parte a țării din anul 2000, când compania spaniolă „Union Fenosa” a achiziționat trei reţele electrice (RE Chişinău, RED Centru şi RED Sud) la preţul de 25,3 milioane dolari.

În mai 2013, Jose Luis Gomez Pascual, managerul Union Fenosa în Moldova, a indicat, într-un raport făcut public, că investiţiile în reţelele electrice din Republica Moldova au constituit peste 230 milioane dolari. De menţionat este că, mijloacele financiare investite de companie în reţelele proprii sunt incluse ulterior în tarif şi recuperate din contul consumatorilor. „Acest lucru înseamnă că noi, populația țării, am finanţat aceste investiţii. Iar în cazul unei eventuale vânzări a afacerii către un alt operator, Union Fenosa va obţine un profit de 230 milioane dolari sau de nouă ori mai mult decât investiţia iniţială. O astfel de rentabilitate a investiţiilor nu este normală pentru un monopol natural”, a menționat analistul economic Sergiu Tofilat în cadrul unei analize referitor la agentul electric.

Venituri de milioane de euro

Solicitarea de mărire a prețului vine în timp ce compania Gas Natural Fenosa înregistrează profituri de milioane de euro. Datele oficiale, arată că pe parcursul primilor șapte ani din momentul privatizării, Union Fenosa a obţinut profit de peste un miliard și jumătate de lei.

Mai mult ca atât, conform rapoartelor financiare publicate pe site-ul companiei, în perioada anilor 2010-2013, „RED Union Fenosa” SA a transferat dividende companiei-mamă în suma totală de 693 milioane lei, sau aproximativ 56,2 milioane dolari la cursurile de referinţă în fiecare an. Iar datele pentru februarie 2015 arată că distribuitorul de energie electrică din Republica Moldova, Gas Natural Fenosa a înregistrat un profit brut de 37 milioane euro din distribuția de energie electrică în anul 2014 cu 5,7% mai mult față de anul 2013.

Anul trecut, compania și-a mărit cu 3,1% vânzările de energie electrică în Republica Moldova. În același timp și numărul conectărilor la rețeaua de curent electric a fost de 856 mii sau cu zece mii mai mult față de perioada similară a anului precedent, se arată în raportul Gas Natural Fenosa publicat recent.

Poziția furnizorului de energie electrică este că sectorul energetic a acumulat pierderi de aproape un miliard 500 mii lei, pe parcursul ultimilor trei ani, față de întreprindere. „Astăzi vorbim de pierderi în valoare de 1miliard 472 de milioane lei, din care 90 la sută sunt din cauza deprecierii leului pe parcursul ultimilor trei ani. Aceste datorii trebuiesc recuperate”, a declarat directorul companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu în cadrul unei dezbateri.

Creșterea șoc a prețului

Inițial, furnizorul a solicitat o majorare cu până la 80 la sută a prețului pentru energia electrică. În prezent, consumatorii casnici din nordul ţării plătesc 1,71 de lei și respectiv 1,73 de lei pentru un kWh. Dacă solicitările vor fi acceptate, un kWh va ajunge la 2,58 de lei.

În același timp, deși Ministerul Economiei ar putea să se implice în rezolvarea acestei dileme, Stephane Christophe Bride, noul ministru al Economiei, a declarat pentru un post de televiziune că această competență ține de ANRE, nicidecum a ministerului.

Victor Parlicov, expert la IDIS Viitorul a declarat că operatorii sau consumatorii nu poartă responsabilitate pentru fraudele din sectorul bancar legat de cursul valutar, care provoacă aceste scumpiri. În stabilirea noului preț la energia electrică „contează nu doar cât vom plăti acum, ci cât vom plăti în viitor”, a spus expertul. „La noi problema este că economia nu funcționează, dar anume ea ar trebui să creeze locuri de muncă, condiții pentru cetățeni, iar „înălbirea economiei” ar oferi acestor scumpiri o simțire neînsemnată de către toți consumatorii. Iar povara tarifelor este povara noastră”, a enunțat Parlicov.

Creșterea nu este motivată

În opinia analistului Sergiu Tofilat, creșterea cu până la 80 la sută nu este motivată. „Este evident că tariful actual nu e suficient pentru a compensa cheltuielile furnizorului de energie electrică. Însă, pentru a contabiliza echitabil costurile de capital, în tarif trebuie incluse nu investiţiile, dar amortizarea lor”, a declarat acesta. Argumentarea privind noul tarif trebuie însoţită de informaţii veridice referitor la costul de achiziţie a energiei electrice, consumurile şi cheltuielile distribuitorului şi furnizorului, astfel încât să fie stabilit un tarif echitabil, care ar fi și transparent pentru clienți.

Următoarea majorare a prețului pentru energia electrică urmează să fie supusă dezbaterilor pe 10 aprilie, la ședința publică a ANRE.
Scumpiri în lanț

Acum câteva zile, și compania Moldova Gaz a solicitat majorarea cu 48 la sută a tarifului pentru gazele naturale, de la 5.666 de lei până la 8.386 de lei pentru o mie de metri cubi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *